The Ruins of Beverast – Takitum Tootem!

Altijd leuk, zo’n hapklare brok van The Ruins of Beverast. De illustere Duitse band heeft inmiddels een behoorlijke naam in de ondergrondse en eigenlijk is het uitbrengen van dit soort EP’s overbodig voor meneer Von Meilenwald, maar ach, dat nieuwe spul is altijd goed. Dat was mijn veronderstelling en nu is er Takitum Tootem!. Ik moet zeggen dat ik even achter mijn oren moet krabben, want de nieuwe stijl is toch even wennen. Niet minder geslaagd, maar het is zeker opmerkelijk te noemen.

Nu is The Ruins of Beverast sowieso opmerkelijk te noemen en in de acht jaar dat ik de band nu volg, ben ik steeds positief verrast door de kwaliteit die tentoon wordt gesteld. Het titelnummer, dat de opener is, is een exersitie van tribale invloeden met voor de lieve vrede een aantal psychedelische elementen, maar is toch enigszins doelloos aan het dwalen. Het geblaat van de geiten, dat overigens als intro dient, deed bij mij hoop opleven in mijn zwarte hart en de vervolgens onderbouwende laag van exotische instrumenten wekt de sfeer van Master Musicians of Bukkake op, wat het geheel alleen maar interessanter maakt. Dan trapt de black metal een halfopen deur in (we wisten toch dat dit ging komen) met een repetitieve riff die zeker de aandacht vasthoudt. De oosters aandoende vocalen zijn ronduit perfect geplaatst en de atmosfeer is zo groots en occult als we mogen verwachten van de band. De structuur van de compositie ademt pure psychedelica en dankzij de eindeloze herhaling wordt bij mij het gevoel opgewekt van de legendarische Duitse garde die in de zestiger jaren Berlijn onveilig maakte.

De psychedelische jaren zestig worden wederom aangehaald met de tweede helft van deze EP, want die bestaat uit een uitgebreide cover van Set the Controls for the Heart of the Sun. Nu moet ik zeggen dat ik bij voorbaat zeer sceptisch ben als bands dit nummer coveren, want het is inmiddels al zó vaak en zó goed gedaan dat het, naast haast onmogelijk te overtreffen, ook nog eens ontzettend afgezaagd is. Pink Floyd heeft een gigantisch scala aan fantastische composities die erom smeken een cover te krijgen, maar toch wordt keer op keer voor dit ontzagwekkende nummer gegaan. Deels terecht dus, maar ook een makkelijker keuze. Feit is wel dat het nummer op zichzelf al aansluit op de stijl die Von Meilenwald hanteert in het vorige nummer en daarmee dus een logische keuze heeft gemaakt. Het psychedelische karakter van het nummer wordt uitgebouwd en uiteindelijk wordt het volledig eigen gemaakt met een even hypnotiserende als naargeestige riff, die vervolgd wordt door een minder originele, onderhuidse muur van geluid, zoals die wel vaker bij psychedelische bands te vinden is.

Gaat het dus allen checken, dit nieuwe kleine werk van de heer Von Meilenwald. Het is geslaagd op een manier zoals alleen The Ruins of Beverast dat kan en je krijgt dus ook waar voor je geld. Ván Records is uiteraard het label van dienst en het is toch weer bijzonder hoe makkelijk de neus van die gasten geprikkeld wordt door écht kwalitatieve en vernieuwende black metal.

ROBLabel:

Ván Records, 2016

Tracklisting:

  1. Takitum Tootem!
  2. Set the Controls for the Heart of the Sun (Pink Floyd cover)

Line-up:

  • Alexander von Meilenwald – Alle instrumenten, Vocalen

Links: