The Roozalepres – The Roozalepres

Power chords raggen tot je een ons weegt. Dat is de missie en samenvatting van het Italiaanse The Roozalepres met zijn debuutplaat. Ongecompliceerde punky rock ‘n roll die sterk doet denken aan de helden van Turbonegro, The Unband en The Ramones. Deze band begrijpt dat rock ‘n roll vooral catchy moet zijn, simpel mag zijn, en vooral keihard vooruit moet rocken. Volgens de band zelf betreft het een uiting van de liefde voor 90’er jaren Scandinavische rock ‘n roll en punk uit de seventies. Kam de hanenkam maar vast omhoog!

Wat denk je? Ro(n)ckende afterbeats op Frankenstein Heart die worden bijgestaan door vocalen met af en toe een rauw randje, zonder dat het er te dik bovenop ligt. De drums zijn lekker losjes ingespeeld en het spelplezier druipt eraf. De bassist mag in zijn eentje loopjes verzorgen met datzelfde spelplezier. In de heldere mix heeft de basgitaar dan ook een behoorlijk prominente plaats. The Roozalepres rockt levendig en gedegen de hoofden in headbangstand. Toch is Frankenstein Heart een wat softer/poppy nummer vergeleken met de rest. Mean Mean World laat horen dat ook AC/DC door de band gewaardeerd wordt. Rough ‘n Roll Rooze ‘Em All start met een typisch rock ‘n roll thema. De rockharde riff maakt gehakt van de vrij standaard en degelijke songwriting. Het is zeker een van de parels op dit album. Whose Fault Is It start nietsvermoedend met een uitgebreid en onstrak ingedrumd intro. De coole vocalist doet een eerste coupletje dat muzikaal doet denken aan All Star United. Uit het niets komt daar het refrein dat rauw is ingezongen en ineens de aandacht van de luisteraar grijpt. De opbouw van dit nummer wordt muzikaal en vocaal steeds ruiger, waardoor dat catchy refrein er nog beter uitkomt. Het nog geen 2:30 minuut durende Anti You bestaat uit typische jaren ’80 rock ‘n roll. Het wordt afgewisseld met een meer energiek en folky punknummer als Ridin’ Cosmos, dat verder borduurt op het eerste nummer.

Een heerlijke rock ‘n rollplaat is dit zeg! Echt niet de meest bijzondere plaat van 2020, maar als je van ouderwetse en vrolijke rock ‘n roll houdt kan je hier maar moeilijk misgaan. Het is muzikaal wat slordig ingespeeld, maar dat is toch eigenlijk gewoon charmant. Normaal zou je muziek die zo is ingespeeld en geschreven hooguit met een mager zesje waarderen, maar de riffs zijn catchy genoeg, en de energie hoog genoeg, om de score een stuk hoger te laten uitvallen. De zanger, met een licht accent, speelt ook een belangrijke rol. Hij is de beste asset van de band en zijn rauwe randje maakt van elk nummer een feestje. Oké, niet elk nummer, want Alien Television Show en Mean Mean World zijn bijvoorbeeld niet erg opvallend.

De balans opmakend moet ik toegeven dat ik het debuutalbum van deze rock ‘n rollers al een paar dagen rondjes laat draaien. Vul je zakken dus met: Rough ‘n Roll Rooze ‘Em All, Whose Fault Is It, Coffin Nails, Frankenstein Heart. Het zijn briljante tracks, stuk voor stuk. Pak ook mee: Black Magic Killer en Ridin’ Cosmos.

Score:

82/100

Label:

Go Down Records, 2020

Tracklisting:

1. Rough ‘N’ Roll Roozze ‘Em All
2. Come And Go
3. Whose Fault Is It
4. Anti You
5. Down Below
6. Alien Television Show
7. Black Magic Killer
8. Frankenstein Heart
9. Ridin’ Cosmos
10. Mean Mean World
11. Coffin Nails
12. Tiger Fangs

Line-up:

  • Decomposed Sam – Stem, gitaar
  • Frah – Basgitaar
  • Toty – Gitaar
  • Gaggia – Drums

Links: