The Pineapple Thief – All The Wars

The Pineapple Thief – All The Wars

Kscope, 2012

Het gebeurt vaker en met wisselend succes. Van oorsprong ‘progressieve’ metalacts die heftig beïnvloed worden door bands als Radiohead of (nog erger) Muse. Denk aan Anathema, Dream Theater, Marillion et cetera, die met wisselend succes kopieergedrag vertonen waar de fans van het eerste uur niet per se op zitten te wachten. The Pineapple Thief doet hetzelfde. Op voorganger Someone Here Is Missing werd de voorliefde voor Radiohead al tentoongespreid en op het nieuwe All The Wars doet de band rond zanger/gitarist Bruce Soord dat nog eens dunnetjes over.

Ook een band als Porcupine Tree, sinds het vorige album staat The Pineapple Thief bij Kscope onder contract, moet wel een inspiratiebron zijn geweest. Soord doet met zijn breekbare stem meermalen denken aan de voordracht van Steven Wilson en ook muzikaal zijn gelijkenissen makkelijk te duiden. De relatief korte nummers worden bij elkaar gehouden door de akoestische basis en de fraaie orkestratie die er op All The Wars in positieve zin uitspringt. All The Wars is in de basis weliswaar eenvoudig, maar vergt wel de aandacht van de luisteraar. De songs zijn van wisselende kwaliteit. Persoonlijk knap ik volledig af op Elbow-rip off Last Man Standing en nietszeggende nummers als Give It Back en Someone Pull Me Out. Daartegenover staat dan wel weer een bloedmooi titelnummer en een fraai opgebouwde afsluiter.

Ben je bij de voorganger al afgeknapt dan hoef je niet eens te beginnen aan All The Wars. De band heeft definitief zijn proggy veren afgeschud en gaat meer en meer de richting van de alternatieve rock op. Een richting die niet iedereen met gejuich zal ontvangen, maar dat laat onverlet dat er wel een aantal erg sterke nummers op deze plaat staan. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende album want ik durf te stellen dat door het wisselvallige karakter van All The Wars dit over een aantal jaar als ‘overgangsplaat’ in het oeuvre van The Pineapple Thief gezien zal worden.

Tracklisting:
pin200

 1. Burning Pieces
 2. Warm Seas
 3. Last Man Standing
 4. All The Wars
 5. Build A World
 6. Give It Back
 7. Someone Pull Me Out
 8. One More Step Away
 9. Reaching Out

Line-up:

 • Bruce Soord – zang, gitaar, toetsen
 • Steve Kitsch – toetsen
 • John Sykes – bas
 • Keith Harrisson – drums

Links: