The Phantom Carriage – New Thing

The Phantom Carriage – New Thing
Throatruiner Records- 2011

The Phantom Carriage heeft me behoorlijk wat hoofdbrekers gekost bij het beschrijven van dit debuutalbum. Het is tijden geleden geweest dat ik zo’n brei van stijlen heb gehoord waar evenveel genialiteit als waanzin in zit. Om even wat licht in de duisternis te schijnen, New Thing wordt gebracht als zijnde een jazzy-post black metal album en ondanks dat het al een ruime categorie is, valt er nog veel meer te ontdekken. Bands die bij me op komen zijn Deathspell Omega, Shining (zowel de Noorse als de Zweedse), het latere werk van Nachtmystium, en Cobalt maar zoals vaak zijn het slechts indicaties want dit is toch wel weer anders dan anders. En het smaakt naar meer.

Het album opent met brute black metal maar schakelt al na een minuut over als de vocalen hardcore/punk worden waarna het gitaarwerk gelijk meer richting de technische deathmetal gaat. Halverwege het nummer passeert een wat meer doomy black metal passage de revue en gaat het nummer over op post metal instrumentaal werk en explodeert het geheel in paar waanzinnige solos. Afijn, dat was slechts het eerste nummer!

Er zitten wat kleine elementen in die iets minder geslaagd zijn. De punk vocals worden niet bijzonder sterk gebracht en sommige overgangen zijn te abrupt en geforceerd. Maar voor een debuut album met zoveel experiment staan er ook gewoon een paar dijken van nummers op. The Wreck of My Mental Ship is van grote klasse en het is fantastisch om op The Monument On Hendrick’s Hill afwisselend de onderdrukte waanzin te horen die af en toch mag losbarsten.

Deze Fransen zijn duidelijk niet bang om de scene iets nieuws te brengen. Groot applaus daarvoor. Een klasse debuut wat best langer had mogen zijn. Hierrr met die opvolger!

(Het album kan ook nog eens gratis gedownload worden op de band’s website. Als dat nog niet genoeg is om het te gaan beluisteren dan weet ik het niet meer… )

Tracklisting:
The Phantom Carriage - New Thing

 1. The Horses Feed Their Birds
 2. The Wreck Of My Mental Ship
 3. The Monument On Hendrick’s Hill
 4. Black Rain Falls In Drops
 5. Les Fantômes Se Cachent Pour Pleurer
 6. Our Roses
 7. 16-04-10

Line-up:

 • Thieu – vocal
 • Max – guitar
 • Antoine – guitar
 • Yann – Bass
 • Simon – Drums

Links: