The Outsider – From Ancient Gods and Forbidden Books

Gooien met namen als het Noorse ShiningAtheist en Therion maakt een mens nieuwsgierig. The Outsider is een man uit Mexico die met zijn soloproject wat namen uit bovengenoemde bands opgetrommeld heeft om mee vorm te geven aan zijn nieuwe release: From Ancient Gods and Forbidden Books. Het is de derde langspeler en voorlopig doet de man het zonder label. Hopelijk helpen die klinkende namen hem wat, want de experimentele death metal die hij aanreikt gaat toch wel moeilijk binnen.

Er is iets erg archaïsch aan zijn muziek, met erg doffe en repetitieve deathmetallijnen en hier en daar een inslag van de eerste golf aan black metal. In die droge stootkracht bouwt de man wat symfonische golven die enorm contrasteren met de monotone duisternis eronder, zeker als het voorzien wordt van vocalen à la Emptiness. De vocale en symfonisch experimentele input klinkt daarbij nog eens erg gewaagd, met een vorm van foute prog die je doet afvragen waar het allemaal naartoe moet op emotioneel en technisch vlak. Ik kan niet ontkennen dat sommige plakjes occulte duisternis me wel liggen en ook het nummer met Munkeby (Shining) steekt er op vlak van experimentele vakkennis met kop-en-schouders bovenuit. Op andere momenten klinkt het wat droog en heb ik het gevoel dat deze Mexicaan maar wat aanmoddert met zijn projectje.

De Aldi-versie van Septicflesh kan je het misschien noemen, dit Mexicaanse project. Op sommige momenten voel ik de duistere vibe die deze man brengt en vormen zijn symfonische experimenten een meerwaarde, maar te vaak houdt het allemaal geen steek en kiest hij voor erg droge gitaar- en drumpartijen die hier een lange zitting van maken. Jammer, misschien valt er wat te leren van de experimentele grootmeesters die hij optrommelde!

Score:

65/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. I Belong to the Stars
 2. Bringers of the Apocalypse
 3. Primordial Abyssal Chaos
 4. The Wish That Became a Curse
 5. Nine Worlds Down
 6. The Headless Horror
 7. 918
 8. Suicide Is Progress
 9. Beautiful
 10. Prelude to the Downfall
 11. Lost
 12. The Divine Punishment

Line-up:

 • The Outsider – Alles

Links: