The Other – Haunted

The Other is een betrouwbaar fenomeen. De band heeft een consistente discografie met Fear Itself als mijn voorlopige hoogtepunt. De Duitsers maken horrorpunk. Dat betekent eigenlijk dat men hardrock, occulte rock en wat (Duitse) punkinvloeden door elkaar mikt.  Het nieuwste album Haunted bevat dertien nummers met een totale speelduur van ongeveer drie kwartier. Het geluid op dit album heeft een vrij zware en heldere basgitaar en een nadruk op de cleane vocalen. De structuren zijn schools, maar vloeiend uitgevoerd. De meezingrefreinen staan centraal. Neem daarbij bands als Alice Cooper, Misfits en Die Ärzte en je krijgt een idee.

Haunted is een volwassen en gevarieerd album geworden. De spannende vocalen zijn de “Unique Selling Point” van deze band. De nette riffs zijn onderscheidend, vooral omdat er vaak net een opvallende lick of vocale afwisseling is toegevoegd. Daardoor klinkt de muziek direct, maar toch complex en uitgedacht. Het album start zwaar op de metalkant met een nummer als Mark of the Devil en We’re all Dead. Was uns zerstört laat de punkkant meer naar boven komen. Hier zingt de band in het Duits. 1408 & 217 laat de horror ook weer duidelijk naar voren komen. U kent 1408 van de film, en 217 van The Shining natuurlijk. Je begint je daarna af te vragen hoe de band dit niveau gaat vasthouden.

Dat lukt prima met het rocky Vampire Girl waarin de horror ook weer wat zwaarder weegt. Niet alleen tekstueel, maar ook muzikaal. Het nummer start met hevige reverb op de gitaar. Het pre-refrein geeft een uitstekend ingehouden energie, waarna het entertainende refrein uitnodigt tot meezingen. Absolution geeft wat meer anarchistische klanken, en het heftige drumwerk en ‘ge-ha’ in het refrein ondersteunen die boodschap. Een kort keyboard-intermezzo met gezongen o’s breekt het nummer in tweeën. De daarop volgende brug bouwt weer op naar het catchy refrein waarin we ons vrijpleiten van leiders en religie. Geen moment doet de band een stap terug, de energie wordt blijvend aangevoerd. Fading Away is wel een stukje rustiger, maar het blijft intelligent en krachtig klinken.

Woho! Je moet dit album niet luisteren als je niet van meezingen houdt. Populaire horrorpunk is niet voor iedereen bedoeld. Hou je van pop punk en horrorentertainment, dan is Haunted van The Other exact hetgeen dat jou gelukkig gaat maken. Vrolijke spookhuismuziek, die ergens toch een naargeestig en ongemakkelijk gevoel geeft. Het geheel is krachtig en energiek uitgevoerd. Coherente en sterke plaat dit! Luistertips: Mark of the Devil, We’re All Dead, Vampire Girl

Score:

80/100

Label:

Drakkar Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Mark of the Devil
 2. We´re all Dead
 3. Turn it Louder
 4. Dead to You / Dead to Me
 5. Was uns zerstört
 6. On my Skin
 7. 1408 & 217
 8. Vampire Girl
 9. Absolution
 10. Fading Away
 11. Creepy Crawling
 12. To Hell and Back
 13. The Silence after the first Snow

Line-up:

 • Rod Usher – Vocalen
 • Ben Crowe – Gitaar
 • Pat Laveau – Gitaar
 • Aaron Torn – Basgitaar
 • Dr. Caligari – Drums

Links: