The Order of Apollyon – The Sword and the Dagger

The Order of Apollyon – The Sword and the Dagger
Listenable Records, 2015

In 2010 verscheen redelijk geruisloos het album The Flesh van het blackened deathmetalgezelschap The Order of Apollyon. De orderleden hadden ondermeer hun sporen verdiend in Engelse bands als Cradle of Filth, Aborted en Akercocke. Bandleider was echter Fransman B.S.T. en tegenwoordig is hij het enig overgebleven originele bandlid. De thuisbasis van de Apollyanen is daarom nu waarschijnlijk niet geheel toevallig Frankrijk en daar komen al zijn nieuwe collega’s ook vandaan.

De nieuwe bezetting heeft gewerkt aan wat een bovengemiddeld album blijkt te zijn. The Sword and the Dagger zal niet de geschiedenisboeken ingaan als een mijlpaal in het genre maar steekt wel boven de middelmaat uit. Intro Own the Youth kabbelt heel slim de luisteraar in slaap zodat deze na 38 seconden verrast wordt als Hatred Over Will bruut het stokje overneemt en diezelfde luisteraar gelijk bij de strot pakt. The Order of Apollyon laat vervolgens niet meer los. Tien nummers lang wordt er volop doorgebeukt in nummers waar duidelijk naar afwisseling is gezocht. Zo klinkt hier een koortje, daar cleane zang en verderop een Oosters instrument.

De afwisseling valt te prijzen maar wees gerust: de hoofdmoot van The Sword and the Dagger blijft brute, anti-christelijke blackened deathmetal met songs die altijd terugvallen op de blastbeats van S.K. De Fransen leveren zeker geen onverdienstelijk werkje af, al blijft geen enkel nummer écht hangen. Een bovengemiddelde band dus, The Order of Apollyon. Zeker geen straf om langs te horen komen, maar een absolute noodzaak om dit te gaan beluisteren is er nou ook weer niet. Tenzij je een liefhebber van het genre bent, dan heb je er een leuke plaat bij.

Tracklisting:
The Order of Apollyon - The Sword and the Dagger 200x200

 1. Own the Youth
 2. Hatred Over Will
 3. Our Flowers Are the Swornd and the Dagger
 4. Al ‘ankabout
 5. Hold Not Thy Peace, O God of My Praise
 6. Chants of Purification
 7. The Curse Is Poured Upon Them
 8. By Your Command We Return to Dust
 9. Eight Pillars
 10. The Hand That Became Weak
 11. Omnis Hornor et Gloria

Line-up:

 • B.S.T. – Vocalen, gitaar
 • S.R. – Gitaar, Vocalen
 • F.D. – Bas, Vocalen
 • S.K. – Drums

Links: