The Old Dead Tree – The Nameless Disease

[b]The Old Dead Tree – The Nameless Disease[/b]

Om maar eens met de deur in huis te vallen, The Old Dead Tree rocks! En nog geen beetje, mensen, wat een parel van een CD is dit geworden! Met de release van hun mini CD The Blossom in 1999 werd ik al aangenaam verrast, en dan vooral door het eerste nummer, het opmerkelijke “It’s The Same For Everyone”. Ik was dus uiteraard erg benieuwd naar het verschijnen van The Nameless Disease op het welbekende [b]Seasons of Mist[/b] label.

The Old Dead Tree heeft sinds The Blossom enkele schoonheidsfoutjes weten weg te werken, en slaagt er tegenwoordig in een originele mix tussen gothic getinte metal en rock met een duister randje ten gehore te brengen. Deze eerste full CD klinkt rechtuit, met hier en daar een vleugje Suomi-rock of zelfs een snuifje blues, maar deze vier Parijzenaars weten het allemaal op een gepaste manier te brengen. The Nameless Disease klinkt een stuk zwaarmoediger dan haar voorganger, wat misschien te wijten valt aan de zelfmoord van drummer Fréderic Guillemot in 1999. (Aan wie dit album ook is opgedragen.) Dit duistere, doomy aandoende aspect wordt gelukkig niet naar voren gebracht door een overdaad aan bombast en misplaatste keyboards, maar komt vooral tot uiting in de prachtige, melancholieke en tegelijk erg veelzijdige stem van Manuel Munoz. Mede dankzij de productie (in handen van Andy Classen : Rotting Christ, Dew Sentenced, Krisiun, Tankard, Callenish Circle en Goran Finnberg : In Flames, Opeth, Dimmu Borgir, Dark Tranquility) waait er tevens een frisse, progressieve wind door dit kunstwerk. Zoekend naar vergelijkbare bands kom ik tenslotte uit bij het Italiaanse Novembre, Saturnus, of zelfs het ons allen intussen waarschijnlijk bekende Katatonia. Met The Nameless Disease kan The Old Dead Tree zonder enige aarzeling tussen deze namen gaan staan.

Uiteraard is het niks voor de übertrue zwartmetalen blasfemen onder ons, maar bijvoorbeeld voor liefhebbers van bovengenoemde bands is The Old Dead Tree zeker en vast een aanrader. De officiële releasedatum is 17 maart eerstkomende, dus ogen en oren openhouden zou ik zeggen.

Tenslotte nog, ben ik erg benieuwd wat The Old Dead Tree er live van bakt, en ik hoop dan ook op een kans om ze ergens zeer binnenkort aan het werk te kunnen zien.

[b]Homepage:

[/b] http://www.theolddeadtree.com

Tracklisting:

1: We Cry As One
2: It Can’t Be!
3: How Could You?
4: Won’t Follow Him
5: It’s The Same For Everyone
6: Somewhere Else
7: Joy & Happiness
8: Transition
9: Quietly Kissing Death
10: All…
11: The Bathroom Monologue