The Neal Morse Band – The Similitude Of A Dream

Als Neal Morse een nieuw album uitbrengt, weet je vooraf vaak al redelijk wat je kunt verwachten. Ook nu hij een vaste band om zich heen heeft gevormd blijft zijn signatuur duidelijk in de muziek hoorbaar, zoals al duidelijk werd op The Grand Experiment.
The Similitude Of A Dream is het tweede album onder de vlag van The Neal Morse Band. Het is een conceptalbum gebaseerd op de eerste vijfenzeventig à tachtig pagina’s van het boek The Pilgrim’s Progress van John Bunyan. De plaat begint, zoals gebruikelijk bij conceptalbums van Neal, met een prelude, gevolgd door een overture waarin alle thema’s van het album voorbij komen.

Het klinkt allemaal weer vertrouwd, maar gaandeweg wordt duidelijk dat we niet naar zomaar een nieuw Morse-album aan het luisteren zijn. De receptuur is niet wezenlijk veranderd, maar het lijkt alsof de ingrediënten van net iets betere kwaliteit zijn en alles net met iets meer zorg samengesteld is.

Opvallend is dat met name Eric Gillette meer ruimte krijgt voor zijn zangkwaliteiten, zoals op het geweldige Man In The Iron Cage en So Far Gone. Maar ook de de andere bandleden (op Randy na) krijgen een grotere zangrol. Zelfs Mike Portnoy, wiens zangbijdragen doorgaans niet bijzonder zijn, zingt op dit album enkele verdienstelijke partijen.

Ook muzikaal klinkt dit album meer als een bandalbum dan de voorganger. Daarbij kent dit album in tegenstelling tot eerdere Neal Morse (Band) albums geen enkele compositorische misser, ondanks een speeltijd van bijna 110 minuten. Hoogtepunten zijn er daarentegen genoeg met bijvoorbeeld nummers als City Of Destruction, het verrassende The Ways Of The Fool en het stevige The Man In The Iron Cage. Mike Portnoy overdreef wellicht in aanloop naar de release van dit album door te stellen dat dit album zich kan meten met klassieke conceptalbums als The Wall van Pink Floyd en Tommy van The Who, maar The Similitude Of A Dream is zeker een hoogtepunt uit het oeuvre van Neal Morse.

Score:

92/100

Label:

Radiant Records, 2016

Tracklisting:

 1. Long Day
 2. Overture
 3. The Dream
 4. City Of Destruction
 5. We Have Got to Go
 6. Makes No Sense
 7. Draw The Line
 8. The Slough
 9. Back To The City
 10. The Ways Of A Fool
 11. So Far Gone
 12. Breath Of Angels
 13. Slave To Your Mind
 14. Shortcut To Salvation
 15. The Man In The Iron Cage
 16. The Road Called Home
 17. Sloth
 18. Freedom Song
 19. I’m Running
 20. The Mask
 21. Confrontation
 22. The Battle
 23. Broken Sky/Long Day (Reprise)

Line-up:

 • Neal Morse – Zang, Gitaar, Toetsen, Mandoline, Percussie
 • Eric Gilette – Zang, Gitaar
 • Randy George – Basgitaar, Baspedalen
 • Bill Hubauer – Zang, Toetsen
 • Mike Portnoy – Zang, Drums

Links: