The Neal Morse Band – The Great Adventure

Iets meer dan twee jaar geleden brachten Neal en consorten het fantastische The Similitude Of A Dream uit, een werkstuk van maar liefs 1 uur en 47 minuten gebaseerd op het boek The Pilgrim’s Progress van John Bunyan. Naar mijn mening, en die van velen met mij, is The Similitude Of A Dream het magnum opus uit het repertoire van Neal Morse en de nieuwe maatstaf waarlangs al zijn opvolgers gelegd zullen worden.

Om dat vergelijk lastiger te maken en de fans te verrassen had Neal Morse ervoor kunnen kiezen om met het nieuwe album voor een andere aanpak te kiezen. In plaats daarvan brengt hij met zijn band opnieuw een dubbelalbum (speelduur 1 uur 44 minuten) waarop hij vrolijk doorborduurt op het verhaal dat begon op The Similitude Of A Dream, dat eindigde met de regel ‘may the great adventure now begin’… Niet alleen gaat de verhaallijn verder op The Great Adventure, ook muzikaal grijpt de band regelmatig terug naar de thema’s van de voorganger.

Aanvankelijk werd ik daardoor als luisteraar een beetje op het verkeerde been gezet. Ik had bij de eerste luisterbeurten het gevoel te maken te hebben met een herhaling van zetten, waarschijnlijk omdat de muzikale thema’s van The Similitude Of A Dream zo ingebakken zijn in mijn geheugen. In mijn eerste versie van deze review voerde een lichte teleurstelling over dit album dan ook de boventoon.

Nog een aantal luisterbeurten verder valt echter steeds meer op hoe goed The Great Adventure is en dat de band als collectief nog steeds in ontwikkeling is. Bill Hubauer en Eric Gillette krijgen een steeds prominentere rol als zangers naast Neal Morse en ook Mike Portnoy laat horen zich als zanger nog steeds te ontwikkelen, getuige het nummer Venture In Black. Natuurlijk trekt Neal Morse ook op dit derde album van het collectief de kar, maar met name Eric Gillette drukt op dit werk ook een flinke stempel op het geluid van de band. Met zijn uitstekende gitaarspel natuurlijk, maar vooral met zijn sterke zang weet hij nummers als I Got To Run, Hey Ho Let’s Go en A Love That Never Dies net dat beetje extra te geven.

De 22 nummers die The Great Adventure kent, zijn verdeeld over vijf hoofdstukken. De kracht van deze nummers wordt vooral duidelijk in het collectief. De nummers laten zich dan ook beter als vijf lange epics beluisteren. En daarin onderscheid dit album zich ook van zijn voorganger: de nummers staan als een huis binnen het geheel en het niveau zakt nergens in, waar de voorganger wellicht nog een paar mindere momenten kent. Binnen dat hoge niveau steken de nummers van Chapter 5 er nog net even uit. Zeker vanaf het meeslepende The Great Despair voert het album de luisteraar mee naar een episch hoogtepunt, niet in de laatste plaats dankzij de gepassioneerde zang van Eric Gillette. Als klap op de vuurpijl levert The Neal Morse Band met het afsluitende A Love That Never Dies een van de mooiste nummers die het oeuvre van Neal Morse – al dan niet met band – rijk is.

The Great Adventure is een album dat het verdient om aandachtig beluisterd te worden. Anders zou je als luisteraar, net zoals ik bijna deed, zomaar de fout kunnen maken dit album als een herhalingsoefening weg te zetten. Niets is echter minder waar! The Neal Morse Band heeft met The Great Adventure de nieuwe maatstaf gecreëerd.

Score:

95/100

Label:

Radiant Records, 2019

Tracklisting:

 1. Chapter 1: Overture
 2. Chapter 1: The Dream Isn’t Over
 3. Chapter 2: Welcome to the World
 4. Chapter 2: A Momentary Change
 5. Chapter 2: Dark Melody
 6. Chapter 2: I Got to Run
 7. Chapter 2: To the River
 8. Chapter 3: The Great Adventure
 9. Chapter 3: Venture in Black
 10. Chapter 3: Hey Ho Let’s Go
 11. Chapter 3: Beyond the Borders
 12. Chapter 4: Overture 2
 13. Chapter 4: Long Ago
 14. Chapter 4: The Dream Continues
 15. Chapter 4: Fighting with Destiny
 16. Chapter 4: Vanity Fair
 17. Chapter 5: Welcome to the World 2
 18. Chapter 5: The Element of Fear
 19. Chapter 5: Child of Wonder
 20. Chapter 5: The Great Despair
 21. Chapter 5: Freedom Calling
 22. Chapter 5: A Love That Never Dies

Line-up:

 • Neal Morse – Zang, gitaar, keyboards
 • Eric Gillette – Zang, gitaar,
 • Bill Hubauer – Zang, keyboards
 • Randy George – Basgitaar
 • Mike Portnoy – Zang, drums

Links: