The Neal Morse Band – Morsefest 2015

Morsefest is een jaarlijks terugkerend, tweedaags evenement waarin Neal Morse met band en entourage beide avonden een album uit zijn oeuvre centraal stelt en live uitvoert, aangevuld met andere bekende en minder bekende nummers. In 2014 waren dit de albums Testimony en One, en op deze editie van 2015 de albums ? en Sola Scriptura.

Er is veel werk van gemaakt om van deze concerten iets speciaals te maken. Neal Morse wordt naast zijn, inmiddels, vaste band bijgestaan door strijkers, blazers, een veertien-koppig koor, en een extra percussionist en toetsenist. Daarnaast heeft Neal Morse gemeend zijn dochter samen met een vriendin te moeten vragen als danseres.

Deze concertregistratie laat een band in topvorm zien en horen. Het is indrukwekkend te noemen hoe ogenschijnlijk moeiteloos de complexe muziek van Neal Morse live wordt gereproduceerd.

Op de eerste DVD/Blu-Ray staat het album ? centraal. Hieraan gaan twee nummers vooraf van The Grand Experiment en de klassieker Go The Way You Go van Spock’s Beard. Daarna volgen drie nummers die nooit eerder door Neal Morse live zijn vertolkt. MacArthur Park, een progbewerking van een nummer van Richard Harris, klinkt verrassend beter dan de versie op de bonus-CD van The Grand Experiment. De volgende verrassing komt in de vorm van A Whole ‘Nother Trip. Dit nummer stamt van het eerste solo-album van Neal Morse, voordat hij Spock’s Beard verliet. Ten slotte wordt het eerste deel helft van dit concert afgesloten met een sterke uitvoering van New Jerusalem, waar koor, strijkers en blazers het nummer opvoeren tot epische proporties. Daarna volgt de integrale uitvoering van het ?-album.

De tweede schijf bevat een registratie van het tweede concert op Morsefest 2015 en begint met een integrale uitvoering van Sola Scriptura, gevolgd door het nummer Waterfall. Daarna wordt de introtape van het album V van Spock’s Beard gestart. Als de band invalt voor At The End Of The Day, blijkt Mike zijn drumkruk voor dit nummer te hebben afgestaan aan Nick D’Virgilio. Nick blijft nog even op het podium om mee te zingen op Wind At My Back. De band besluit de tweede avond met een medley van het Transatlantic album The Wirlwind.

Voor wie na ruim viereneenhalf uur muziek nog geen genoeg heeft gehad, is er ook nog de één uur durende Making Of… documentaire die een indruk geeft van alle voorbereidingen voor dit evenement.

De audiomix voor deze release was in handen van Rich Mouser en klinkt uitstekend. Ook de beeldkwaliteit is prima. Er wordt veel met vaste camerastandpunten gewerkt, waardoor het geheel soms wat saai overkomt en her en der komen er ook wat onscherpe shots voorbij. Het mag de pret niet drukken. Het geheel geeft op mooie wijze weer hoe een band in topvorm een weekend lang de sterren van de hemel speelde en is, mede door de niet-alledaagse keuze van nummers en uitvoeringen, een welkome aanvulling in de collectie van elke Neal Morse-fan. Morsefest 2015 komt uit als 2 Blu-Ray en als 2 DVD + 4 CD release.

Label:

Radiant Records, 2017

Tracklisting:

DVD/Blu-ray 1:

 1. Intro
 2. The Call
 3. The Grand Experiment
 4. Go The Way You Go
 5. MacArthur Park
 6. A Whole Nother Trip
 7. New Jerusalem
 8. Question Mark intro
 9. Temple Of The Living God
 10. Another World
 11. The Outsider
 12. Sweet Elation
 13. In The Fire
 14. Solid As The Sun
 15. The Glory Of The Lord
 16. Outside Looking In
 17. 12
 18. Entrance
 19. Inside His Presence
 20. The Temple Of The Living God Reprise

DVD/Blu-ray 2:

 1. Intro
 2. The Door
 3. The Conflict
 4. Heaven in My Heart
 5. The Conclusion
 6. Waterfall
 7. At the End of the Day
 8. Wind At My Back
 9. Whirlwind Medley
 10. Thank You’s
 11. Making of…. Documentary

Line-up:

 • Neal Morse – Zang, Gitaar, Toetsen, Mandoline, Percussie
 • Eric Gilette – Zang, Gitaar
 • Randy George – Basgitaar, Baspedalen
 • Bill Hubauer – Zang, Toetsen
 • Mike Portnoy – Zang, Drums

Links: