The Natural Disasters – Tormenta

Tormenta heet het debuut van deze Deense band. The Natural Disasters speelt 80’s goth rock met een melancholisch randje. De gedoodverfde namen kunt u inderdaad invullen, zoals Siouxsie and the Banshees, maar ook een band als Witching Hour. In de productie is de moeite genomen om het geheel te laten klinken als oude wijn in nieuwe zakken. Het klinkt allemaal lekker organisch en donker.

Het geheel klinkt consistent.  Een drupje melancholiek wordt vermengd met een drupje monotonie en aanklagerige vocalen, zowel mannelijk als vrouwelijk. Maar liefst drie verschillende vocalisten worden ingezet. Mountain of Despair is zo’n liedje dat wat langer weet te boeien door de dreigende zang. Van melodie is hier amper sprake maar zodra de keyboards invallen krijgt het geheel een treffende snoet. Dat is overigens wel het probleem met de rest van deze plaat. Het heeft een vrij hoog dertien-in-een-dozijn-gehalte. WLYN bestaat uit een basic drumpatroontje met een afzonderlijk spokende gitaar, waarbij de vocalen een beetje experimenteel geplaatst zijn. Het heeft een zekere naargeestigheid, maar het duurt zo lang dat het vooral als een toevallige jam klinkt. Op Lay Down is het wederom eenvoud troef, op een rustig dutjestempo. Qua songwriting wordt er opgebouwd tot de zware ontknoping, maar echt zwaar is die niet hoor. Denk aan een beetje gepingel op de gitaar, een overtuigende zanglijn die “Lay Down” proclameert en nog altijd het standaard drumpatroontje. Op trage wijze kabbelt dit album voort, tot een keyboardoutro van 3:40 minuten. Wie zit daar op te wachten?

Ik zal maar een eind breien aan deze review. Tormenta heeft trage, soms saaie gothic liedjes die qua songwriting nog een stuk doeltreffender kunnen. Het is aanmodderen links, aanmodderen rechts. De band heeft wel eens een leuk idee of een verrassende wending, maar het is te kaal en vrijblijvend om indruk te maken. The Natural Disasters geeft het gevoel dat er geen band aan het spelen is, wat ook zo is natuurlijk, maar dat wil je niet horen. Het heeft meer richtingsgevoel nodig. Deze muzikant snapt welke sfeer hij wil bereiken, maar het komt er nog niet helemaal jofel uit.

Score:

60/100

Label:

Moondrop Records, 2020

Tracklisting:

 1. Where’s The Thunder
 2. The Wrong Way
 3. Mountain Of Despair
 4. WLYN
 5. Lay Down
 6. Without Shelter
 7. The Storm Is Kind
 8. After The Storm

Line-up:

 • Alioscha Brito-Egaña – De meeste instrumenten
 • Anna Sharifi – Zang
 • Trine Trash – Zang
 • Tomas Karlsbjerg – Zang

Link: