The Myopia Condition – Event Horizon

Event Horizon is de titel van het debuut van The Myopia Condition. Deze Canadese band heeft zijn thuisbasis in Red Deer, Alberta. Het label dat ze zichzelf opplakken is progressive djentcore. Persoonlijk heb ik met dit label nogal wat moeite, want ik ben nog steeds van mening dat djent geen genre is, maar een bepaalde manier van stemmen en bespelen van de elektrische gitaar. Je speelt per slot van rekening ook geen shred metal. De invloed van bands als Meshuggah is wel duidelijk te horen. Ook raakvlakken met Gojira, Obscura en landgenoten Beyond Creation zijn aanwezig en zelf hoor ik ook nog iets van Biomechanical terug. Een betonmixer vol met progressieve bands, dus ik hou het op progressive deathcore/death metal.

Gitarist Josh Gould en drummer Greg Glenn besloten samen om te beginnen werken met de ideeën die al geruime tijd door het hoofd van Josh spookten. Tevens waren beide heren onder de indruk van het toenmalige nieuwe album van Oh, Sleeper (Children Of Fire) en richtten ze The Myopia Condition op. Ze betrokken bassist Robert Fearey erbij en al snel werd duidelijk dat een bepaalde chemie ontstond. Josiah Dyck werd binnengehaald als zanger en David Luchenski completeerde de band als tweede gitarist. Hoewel laatstgenoemde nog wel bij de opnames van het album betrokken is geweest, heeft hij om persoonlijke redenen de band verlaten en is inmiddels vervangen door Craig MacKenzie.

Het album opent met het titelnummer, dat eigenlijk niet meer is dan een intro. Het zou absoluut niet misstaan op een synthesizer album, ware het niet dat het nummer maar 1 minuut duurt. Het gaat over in de eerste single van het album, Separation From Classification, dat een wat thrash-achtige inleiding heeft. Niet lang erna barst het geweld los en krijgen we te horen wat de band in zijn mars heeft. Deze track gaat over het vinden van je eigen stem in plaats van achter de massa aan te lopen. In de tweede helft vinden we een jazzy break terug, waarna het nummer met een laatste brute uitbarsting wordt afgesloten.


Het djent geluid is zeer zeker aanwezig, maar niet zo overduidelijk als ik had verwacht. Gelukkig maar, want dat laat een hoop ruimte over voor andere interessante, progressieve muzikale uitstapjes. Het nummer Afterlife (de derde single) begint met een leuke tweestrijd van de gitaren die, djent spelend, afwisselend links en rechts uit je speakers knallen. Na twaalf seconden lijkt het of de opname-apparatuur in de soep draait. Gelukkig gaan we daarna gewoon verder en krijgen we een nummer waarin vier breaks zitten die allemaal verschillend zijn. De eerste break lijkt bijvoorbeeld op een stukje van het ‘twilight zone’-thema. Het nummer duurt net geen drie minuten, maar het had van mij wel langer mogen duren, met nog meer aparte breaks.


Het album bevat ook een nummer met de titel Song 9000. Dit was eigenlijk de werktitel voor dit nummer. Zanger Josiah nam zoveel tijd om een waardige titel te bedenken dat de rest van de band zoiets had van ‘laten we de titel gewoon zo houden’. Het laat een beetje de olijke kant van de band zien. De titel heeft dus totaal niets te maken met de tekstuele inhoud.

Het hele album duurt helaas nog geen half uur en dat is tegenwoordig toch wel uitzonderlijk te noemen voor een volwaardig album. Het staat wel vol met blastbeats, double kicks en gitaren die af en toe zingen als vogels. De zang is zowel grunt als scream, gebruikelijk als je ‘core’ als onderdeel van je genre definiëert, en in één van mijn persoonlijke favorieten van het album, Fighting Fables (het eerste nummer dat de band ooit geschreven heeft en de tweede single van het album) wordt zelfs cleane zang gebruikt. Voor de liefhebbers van melodic of progressive death valt er genoeg te genieten en ontdekken. Ik denk dat je het album wel wat vaker achter elkaar gaat draaien.

Score:

81/100

Label:

Asher Media Relations, 2020

Tracklisting:

 1. Event Horizon
 2. Separation From Classification
 3. Brainwashed
 4. Afterlife
 5. Walk Me Home
 6. Song 9000
 7. Empty Room
 8. Rotting Soul
 9. Fighting Fables

Line-up:

 • Josh Gould – Gitaar, zang
 • Craig MacKenzie – Gitaar
 • Robert Fearey – Basgitaar, zang
 • Josiah Dyck – Zang
 • Greg Glenn – Drums

Links: