The Mute Gods – Tardigrades Will Inherit The Earth

Do Nothing Till You Hear From Me viert nog maar amper zijn eerste verjaardag of de tweede plaat van The Mute Gods doet zich al weer aan. De schrijfdrift van Nick Beggs (Steven Wilson) wordt deze keer bevredigd met Tardigrades Will Inherit The Earth. De line-up is ongewijzigd ten opzichte van het eerste album, wat gezien de artiesten haast altijd garantie is voor kwaliteit.

Als je deze plaat vergelijkt met zijn voorganger is het begin wat ruiger. Animal Army is daar een goed voorbeeld van, waarin de jankende gitaren van Roger King (Steve Hackett) duidelijk aanwezig zijn. Met We Can’t Carry On leggen The Mute Gods een lekker catchy, ietwat duister, nummer op de mat. De heldere stem van Nick Beggs komt hierin mooi tot zijn recht. The Dumbing Of The Stupid is het ruigste nummer wat je zult horen op de plaat. Het dromerige Early Warning is volledig akoestisch en zorgt even voor een rust moment. Vanaf het pakkende Tardigrades Will Inherit The Earth blijft de plaat wat rustiger na een vliegende start. The Andromeda Strain laat vanaf het begin horen wat voor geweldige muzikanten er in deze band spelen. Marco Minneman (Joe Satriani) laat maar weer eens horen een beest te zijn achter zijn drumstel.

Wat ook opvalt, is dat zowel Do Nothing Till You Here From Me en Tardigrades Will Inherit The Earth met opzet op het fysieke album met kleine letters zijn geschreven. John Wesley deed dit al eerder met zijn A Way You’ll Never Be, Disconnect en The Lilypad Suite. Het lijkt een soort trend te worden op Inside Out Music…

The Mute Gods levert met het tweede album wederom weer een prima staaltje progressieve rock af. De plaat schiet met de eerste drie nummers uit de startblokken, om vervolgens gas terug te nemen en het gaspedaal niet meer in te trappen.

Score:

78/100

Label:

Inside Out Music, 2017

Tracklisting:

 1. Saltatio Mortis
 2. Animal Army
 3. We Can’t Carry On
 4. The Dumbing Of The Stupid
 5. Early Warning
 6. Tardigrades Will Inherit The Earth
 7. Window Onto The Sun
 8. Lament
 9. The Singing Fish Of Batticola
 10. The Andromeda Strain
 11. Stranger Than Fiction

Line-up:

 • Nick Beggs – Zang, bas, gitaar, keyboards
 • Roger King – Gitaar, keyboards
 • Marco Minneman – Drums

Links: