The Moon and The Nightspirit – Metanoia

Sommige bands zijn hun groepsnaam echt wel waard en daar is The Moon and The Nightspirit er eentje van. Ágnes Tóth en Mihály Szabó zijn toe aan een zesde langspeler en het valt op dat elk van hun vorige werkjes reeds bij Zware Metalen in de smaak is gevallen. Prophecy-gewijs gaat het dan ook om erg unieke muziek, die te plaatsen is onder de noemer neo-folk, maar waarmee je amper de schoonheid en diepgang van dit project kan beschrijven.

Ook Metanoia is een van die platen geworden die je kan blijven draaien en waar je echt enorm in kan opgaan. Op zich is dit erg rustgevende muziek, met de lieflijke zanglijnen van Ágnes die balanceren op een neo-folkgeheel waar je met gemak op wegdroomt. Geen oneindige herhalingen, dit is werkelijk muziek die geen minuut hetzelfde voorschotelt, maar toch nergens geladen klinkt. Erg natuurlijke overgangen, maar ondanks de rustgevende insteek durft deze opbouw aardig diepgaand en duister worden.

De titel van de plaat zou wijzen op een initiatie, wedergeboorte of het bewustworden van een hoger zijn, en het aanwakkeren van een innerlijke vlam. Een wazige uitleg die echter prima te plakken is op de muziek van deze Hongaren. Dit gaat diep en is wonderschoon, dus plak ik er met plezier de volgende score op.

Score:

90/100

Label:

Prophecy Productions, 2017

Tracklist:

  1. A Hajnal Köszöntése
  2. Az Elsö Tündér Megidézése
  3. Mystérion Mega
  4. Kilenc Hid
  5. A Fény Diadala
  6. Metanoia
  7. Kristálymezök
  8. Hen Panta Eina (Minden Egy)

Line-Up:

  • Ágnes Tóth – Zang & instrumenten
  • Mihály Szabó – Zang & instrumenten

Links: