The Moon and The Nightspirit – Holdrejtek

The Moon and The Nightspirit – Holdrejtek
Prophecy Productions, 2014

The Moon and The Nightspirit is met Holdrejtek inmiddels aan zijn vijfde langspeler toe. Het Hongaarse neo-folk duo deelde sinds 2003 het podium met acts als Blackmore’s Night, Arcana en Wardruna. Bands die – hoewel allemaal gelinkt aan folk – toch vrij ver uit elkaar liggen. Toch kan ik me bij elke combinatie wel iets voorstellen zonder dat het wringt.

The Moon and The Nightspirit speelt zoals gezegd neo-folk die vooral opvalt door de grote mate van variatie in het materiaal. Van lichtvoetig en dromerig tot opzwepend en krachtig. Het verbindende element hier is de melancholiek die als een rode draad doorheen alle nummers loopt. Het is muziek waarbij een zekere mindset moet hebben. Zoniet kan het geheel bij sommigen misschien wat saai of weinig verheffend overkomen. Kun je je eenmaal inleven, dan openbaart zich een avontuurlijk album vol schitterende melodieën.

Thematisch zit men ergens in de wonderlijke grijze zone tussen heidens en magisch, daar waar elfen en bosgeesten de dienst uitmaken. Je waant je als het ware in het met mos begroeide hart van een vredig woud waar je je volslagen alleen en tegelijk compleet met de natuur verbonden voelt. Of zoals gezegd, je moet een beetje de juiste mindset hebben.

Holdrejtek is een welkome aanvulling in de discografie van deze Hongaren.

Tracklisting:The Moon and The Nightspirit - Holdrejtek

 1. Mohaszentély
 2. Égnyitó
 3. Magban alvó
 4. Bolyongó
 5. Mikrokozmosz pt 1
 6. Tavaszhozó
 7. Mikrokozmosz pt 2
 8. Álomszövo
 9. Holdrejtek

Line-up:

 • Ágnes Tóth – Zang & instrumenten
 • Mihály Szabó – Zang & instrumenten

Links: