The Matterhorn Project – Traveler

The Matterhorn Project is het wat mysterieuze soloproject van een Amerikaanse muzikant uit Indian Hills, Colorado. Het is ons niet bekend wie deze man is, maar met zijn The Matterhorn Project maakt hij sludge metal. Lijkt me volledig in mijn straatje te passen dus deze debuut-EP krijgt de kans om me omver te blazen.

Openingsnummer Traveler start in ieder geval vrij lekker. Een strakke gitaarriff voedt mijn honger naar stevige sludge, maar al snel blijkt het nummer de atmosferische kant op te gaan. Ik kan deze Traveller wel pruimen. In het midden valt het nummer echter volledig stil en dat is wat mij betreft nogal onnodig. De song herpakt zich wel, maar echt overtuigend wordt het nooit. De iets zwaardere gitaren op het einde ten spijt…

Helaas wist ik op dat moment nog niet dat deze openingstrack het beste van de plaat zou zijn. The Dead Zone komt wat mij betreft veel te laat van de grond en klinkt dan nog rommelig ook. Muzikaal tussenstukje Forward en het elektronische, bijna triphop-achtige North schieten mij op hun beurt dan weer volledig voorbij als doel. Hier vind ik echt geen bal aan. Als ik slechte muziek wil horen, rij ik wel met mijn stiefvader eens mee naar de zee of zo. Een gegarandeerd festival van de wansmaak. Volledig gratis.

Gelukkig is er nog Reconciliation om de meubelen nog iets of wat te redden. Dit nummer wisselt sterke met saaie momenten af, maar geeft ergens wel een glimp tot wat deze Matterhorn Project toe in staat is. Lang geen slecht nummer, maar deze gaat de boel op zijn eentje heus niet meer redden.

Voor het geval dit nog niet duidelijk was: Ik ben dus niet omver geblazen door deze EP. Tja. Noem je muziek dan geen sludge metal natuurlijk. Valse reclame waar ik slecht op reageer. Dit is eerder atmosferische rockmuziek en triphop met een progressieve inslag. Op zich is dit een lekker genre, maar ook daarin excelleert deze Traveler niet bepaald. Twee matige tot aardige nummers en drie nummers om jezelf mee te verdrinken. Dan ben je als EP eigenlijk gebuisd.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Traveler
  2. The Dead Zone
  3. Forward
  4. Reconciliation
  5. North

Line-up:

Onbekend

Links: