The Lurking Fear – Death, Madness, Horror, Decay

Zweedse death metal gaat vaak twee kanten op: melodisch of old-school. Gezien ik al aardig wat melodeath heb behandeld koos ik voor old-school. Ditmaal de eer aan The Lurking Fear met het album Death, Madness, Horror, Decay. Een voor mij nog onbekende band, maar (zo zal blijken) met een extreem verrassende line-up! Feest, feest, feest!

Een stukje geschiedenis dan. De band is opgericht in 2016 als project, maar inmiddels is het uitgegroeid tot veel meer. Het debuut werd gemaakt in 2017 met de EP Winged Death en het album Out of the Voiceless Grave. Vol lof werden deze platen onthaald en het was gelijk raak met deze formatie. Maar over wie hebben we het dan? Nou, over niemand minder dan Tomas Lindberg Redant (At The Gates), Fredrik Wallenberg (ex-Embalmed, ex-Sarcasm), Jonas Stålhammar (At The Gates), Andreas Axelson (Tormented, ex-Marduk, ex-Edge of Sanity) en Adrean Erlandsson (At The Gates, The Haunted).

Qua sound is het inderdaad old-school: HM-2 herrie raast door de speakers (de kettingzaag van de gitaardistortions), de drummer staat op standje 225, de riffs zijn zo smerig en sinister als maar kan en ook Tomas lijkt een tandje rauwer te zingen dan hij bij At The Gates doet. Kortom, het ultieme recept voor heerlijke grafherrie! Al gelijk bij Abyssal Slime hoor je de heerlijk beukende death metal razen en bij het extreem korte nummer, Death Reborn, gaat de versnelling nog verder omhoog. De gitaristen rauzen vrolijk door alsof de riffs niet doen denken dat rottende lijken verrijzen en de mensheid aan flarden scheuren in het bruut harde Cosmic Macabre. Eindelijk (?) gaat het tempo een beetje omlaag met Funeral Abyss, maar denk maar niet dat het minder onheilspellend klinkt (in tegendeel). De titeltrack blijkt een geweldige introductie te zijn voor wat de luisteraar mag verwachten van dit album. Maar neem dit met een korreltje zout, want er zijn genoeg verrassingen op deze plaat!

Alweer aangekomen bij de tweede helft, is Architects of Madness aan de beurt. Een echte headbanger voor de langharige metalheads (goeie ouwe tijd, zullen we maar zeggen). Zegt er iemand: “Moshpit!”? Mooi, dan zet ik In A Thousand Horrors Crowned even op repeat. Wat een beuker! Eentje voor de duistere, koude dagen is toch echt wel het korte Kaleidoscopic Mutations (je krijgt er haast kippenvel van). En Ageless Evil sluit hier perfect op aan. Fans van Autopsy en Bloodbath zullen de track One In Flesh ook versmaden en dit is denk ik wel één van mijn favorieten. Rest ons alleen nog Restless Death en de afsluiter, Leech Of The Aeons, welke ook absoluut niet teleurstellen.

Godsamme, wat was ik hier aan toe! Recht voor je raap, smerig, bruut, hard en gewoon death metal zoals het bedoeld is. Met een legendarische line-up waarvan je deze smerigheid niet zou verwachten, heeft The Lurking Fear met Death, Madness, Horror, Decay misschien niet het meest originele concept te pakken, maar zet deze Zweedse groep wel een extreem solide stukje death neer. Fans van het genre raad ik ten zeerste aan om deze aan te schaffen en laten we hopen dat ze ooit eens gaan toeren (zodra het weer kan en mag…). Tot die tijd: jaarlijstmateriaal!

Score:

85/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

 1. Abyssal Slime
 2. Death Reborn
 3. Cosmic Macabre
 4. Funeral Abyss
 5. Death, Madness, Horror, Decay
 6. Architects Of Madness
 7. In A Thousand Horrors Crowned
 8. Kaleidoscopic Mutations
 9. Ageless Evil
 10. One In Flesh
 11. Restless Death
 12. Leech Of The Aeons

Line-up:

 • Tomas Lindberg Redant – Zang
 • Fredrik Wallenberg – Gitaar, zang
 • Jonas Stålhammar – Gitaar, mellotron, orgel, zang
 • Andreas Axelson – Basgitaar, zang
 • Adrian Erlandsson – Drums

Links: