The Lucid – The Lucid

David Ellefson speelt niet langer bij Megadeth. We hoeven het niet leuk te vinden, maar moeten het wel aanvaarden. De man is echter niet iemand die nu gewoon met zijn vingers gaat staan draaien. Bezige bij als hij is bracht Ellefson eerder dit jaar het coveralbum No Cover uit – Ja, de titel van dat album is wat misleidend inderdaad – en nu is er dus ook een album met zijn nieuwe band The Lucid.

The Lucid is eigenlijk een supergroep want de leden hebben stuk voor stuk reeds elders hun strepen verdiend. Zanger Vinnie Dombroski kennen jullie misschien van Sponge, terwijl gitarist Drew Fortier nog voor Chuck Mosley speelde en drummer Mike Heller met zowel Raven als Fear Factory op het podium stond. Plaats daar dan een bassist als David Ellefson tussen en je krijgt als vanzelf een interessante mix van muzikale invloeden. Ellefson zelf verwoordde het als volgt: “It’s been a real blast making a record with these guys”. Oké, we zijn benieuwd! Tijd om deze plaat eens wat nader onder de loep te nemen.

The Lucid speelt hard rock, met een 90’s grungy inslag. Denk Megadeths Youthanasia (1994), vermengd met Stone Temple Pilots en Velvet Revolver. Vinnie Dombroski is in ieder geval perfect gecast voor deze muziek. De man heeft een heerlijk keelgeluid dat het midden houdt tussen de stemmen van Scott Weiland (Stone Temple Pilots/Velvet Revolver) en Scott Stapp (Creed). Vooral bij Spoiler Head valt de grungy ondertoon van de muziek van The Lucid heel hard op. Dombroski klinkt ineens meer als Layne Staley, misschien omdat het nummer an sich enorm naar Alice In Chains ruikt.

Ellefsons basgitaar is bij alle nummers prominent aanwezig, en laten we eerlijk zijn: we hadden het niet anders gewild natuurlijk. Qua drum- en gitaarwerk wordt vaak op veilig gespeeld, maar misschien is dat het hard rock-kantje van deze muziek. Vooral bij de ballade Maskronaut is dit heel opvallend. Het had allemaal best wat stouter en harder gemogen, maar ook hier valt me een lekker baslijntje op. Persoonlijk had ik ook graag wat meer gitaarsolo’s gehoord op deze plaat. De muziek leent er zich perfect voor. Bij nummers als Breech Boy en Pigs And Sons sijpelt het wel af en toe eens door, maar wat mij betreft dus veel te weinig. 

Ellefsons nieuwe band The Lucid kreeg vooralsnog niet de internationale aandacht die de band verdient, maar dat kan snel veranderen. Voor de zware metalfan zal dit album niet direct weggelegd zijn, nee ook voor de meeste Megadeth-fans zal het waarschijnlijk te braaf en gestroomlijnd aanvoelen. The Lucid richt zich met deze plaat eerder op de fans van 80’s hard rock en 90’s alternatieve rockmuziek. Al bij al is dit een lekker debuutschijfje, zonder echte uitschieters.

Score:

79/100

Label:

SpoilerHead Records, 2021

Tracklisting:

1. Maggot Wind
2. Deaths Of Despair
3. Spoiler Head
4. Hair
5. Maskronaut
6. Damned
7. Breech Boy
8. Pigs And Sons
9. Parade Of Spit

Line-up:

Vinnie Dombroski – Zang
Drew Fortier – Gitaar
David Ellefson – Basgitaar
Mike Helle – Drum

Links: