The Judas Knife – Death Is The Thing With Feathers

The Judas Knife is een nieuw project van Joseph Grillo (ex-Gay For Johnny Depp) en Drew Thomas (ex-Into Another en Youth Of Today) uit New York. Death Is The Thing With Feathers vormt het debuut van de band, opgenomen en gemixt door de legendarische Kurt Ballou. Verwacht alternatieve grunge/space rock met post-hardcore elementen.

Opener Lumbering Giant – ja de band heeft wat met vette titels – begint met een psychedelische drumpartij waarbij je niet weet wat boven of onder is. Wanneer de gitaar daarna op een opmaat invalt ben je ook meteen je tel kwijt. Deze links-rechts wordt opgevolgd met een schijnbeweging, namelijk de zang. De zanglijn doet me een beetje denken aan Alice In Chains en bevat een heleboel onderdrukte agressie, maar is schijnbaar blasé. De bas houdt je verder in trance en zorgt voor harmonische progressie, terwijl de gitaar bedrieglijk rechtdoor blijft gaan. Wanneer het nummer dan plots stopt zonder ook maar één keer uit de groove te gaan blijf je met doordraaiend binnenoor en een natte plek in je onderbroek achter. Wat een belachelijk geile opener is dit!

Jammer genoeg zakt de reus hierna meteen op de knieën. Geen enkel van de negen volgende nummers komt ook maar in de buurt van de opener. We drijven hier richting alternatieve rock met zanglijnen zonder dynamiek of enige ‘blijfkracht’. Ook de instrumenten komen vaak niet verder dan wat algemene akkoorden zonder interessant ritme of melodie. Dance In The Pale Glow is een echt dieptepunt op dat vlak. Warm Hands, Cold Heart kan nog matig starten met een ritmisch gedempt riffje en een zanglijn die trekt op die van Lumbering Giant, maar gaat nergens heen.

De grootste doodzonde van het album is het gebrek aan dynamiek. De zanger heeft één standje qua intensiteit en daar moeten we het mee doen voor tien nummers. Voor de rest gaan we hier verder niet veel woorden aan vuil maken. In dit jaar met een overmaat aan geweldige albums is deze je tijd gewoonweg niet waard.

 

Score:

62/100

Label:

Translation Loss Records, 2021

Tracklisting:

 1. Lumbering Giant
 2. Don’t Know Me
 3. Hit It and Hit It and Hit It
 4. Dance in the Pale Glow
 5. Warm Hands, Cold Heart
 6. The Years Go By Like Broken Records
 7. A Moment of Clarity
 8. Circus Circus
 9. New York’s Not My Home
 10. Her Feathers

Line-up:

 • Joseph Grillo – Zang, gitaar, basgitaar, toetsen
 • Drew Thomas – Drums, percussie

Links: