The John Denver Airport Conspiracy – Something’s Gotta Give

Bij Zware Metalen zijn we niet vies van lange bandnamen. Dat is maar goed ook, want anders was The John Denver Airport Conspiracy natuurlijk nooit door de keuring gekomen. Deze Canadese band ontleent haar naam aan een reeks complottheorieën die er over deze luchthaven bestaan. Mocht u even in dit konijnenhol willen duiken, dan is dit een goed startpunt. Vandaag leggen we de complotten echter even naast ons neer, en richten we ons op het psychedelsche debuutalbum van deze band: Something’s Gotta Give.

Waar we op getrakteerd worden, zijn zestien tamelijk korte nummers met een hoge toegankelijkheidsgraad. De perfecte begeleidingsmuziek om bij op te staan of om lekker te picknicken in het park. Het klinkt als softe rock uit de vroege jaren ’70. Vriendelijke gitaren zonder distortion, flink wat reverb en aangename samenzang. De opgewekte en dansbare melodieën vullen de kamer met zomerse sfeergolven. Het klinkt een beetje als het frisse broertje van The 13th Floor Elevators, of als het viezige broertje van The Byrds. Een prima middenweg dus. Van metalen buldergeweld is echter totaal geen sprake. Ik betwijfel dan ook of dit album is besteed aan een doorgewinterde metalliefhebber. Toegegeven, ook mij wordt het soms iets te zoetsappig. Een druilerig nummer als Ritchie Says zou ik bijvoorbeeld liever skippen dan opzetten. Soms ontbreekt het net aan de pit of de punch die een nummer tot leven kan wekken. Op de meeste momenten raken de heren echter precies de snaar waardoor ik met mijn ge-tie-dyde shirt wil gaan rondswingen op Woodstock. Woodstock is echter alweer een flinke tijd geleden. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de klanken die The John Denver Airport Conspiracy produceert, soms wat gedateerd aandoen. Wat we horen, is vrijwel identiek aan het soort muziek uit vervlogen tijden. Van gewaagde muzikale experimenten of interessant melodie- of instrumentgebruik is dus geen sprake. Het is de lsd-trip zonder de mentale beproevingen, de koude oorlog zonder atoomdreiging. Het klinkt allemaal wel prima, maar meer dan dat is het niet. Helaas zijn alle nummers redelijk kort. Hierdoor is een nummer alweer voorbij voordat je je kan laten meevoeren door de psychedelische melodieën die worden voortgebracht. Als er wat langer gejamd zou worden, dan zou het geestverruimende effect van het album wat vergroot worden.

Over Something’s Gotta Give valt eigenlijk weinig te klagen. Van de andere kant valt er ook niet zo veel over te loven. Het is een prima album voor vrolijke, zomerse activiteiten die de sfeer in positieve zin zal beïnvloeden. Dus als je weer eens boven de grill hangt, met een koud witbiertje in de hand, geef The John Denver Airport Conspiracy dan eens een kans.

Score:

70/100

Label:

Cardinal Fuzz, 2022

Tracklisting:

 1. The Big Classic
 2. Jeff Bezos Actually Works For Me
 3. But We’re Not Expecting It To
 4. Green Chair
 5. Richie Says
 6. 2000 November
 7. Ya, I Wonder
 8. The Big Greaser
 9. Comin’ Through!
 10. Upside
 11. JDAC
 12. And The Question Is?
 13. This World Has Surely Lost Its Head
 14. Eternity
 15. Because You’re Told To
 16. The Lab

Line-up:

Namen van bandleden worden niet vermeld

Links: