The Inhibitor – The End is Near

Dit tweede album van The Inhibitor heeft er een tijdje over gedaan om in de juiste cd-speler te geraken. In bepaalde ziekenhuiskamers zal The End Is Near echter nog steeds een actuele diagnose zijn, dus het mag nog. Een andere, specialere reden waarom we er nog mee durven afkomen, is dat de plaat van deze voorheen instrumentale Tsjechen er één is die we op alle mogelijke manieren niet goed hebben proberen vinden.

Want muziek die zo onweerstaanbaar catchy, walgelijk hitgevoelig en zo commercieel als een beursgebouw is, wil je als correcte metalhead namelijk haten. En toch zaten we voortdurend mee te stampen op de ragrefreinen met kaarsrechte drumkloppingen en prikkelend electroglijmiddel. Er vlogen zowaar haren tegen ons klavier op de krachtige gitaarslag van een Far From Home of Declaring The War. Radiovriendelijk tot en met, maar oh zo goed uitgevoerd.

Daar zit de moderne mix zeker voor iets tussen. Die houdt de forsige gitaarsound zwaar genoeg. Hoe commercieel de etsende electrostimuli en regelmatige 90’s dancevibes ook zijn, wanneer de gitaren er met een zoveelste onweerstaanbaar efficiënte riff overheen swingen, ebt de platvloersheid toch weer weg. Zelfs het typisch Oostblokse zangtimbre, dat de indruk wekt dat de huig in de neusholte zit, doet alles juist. In een breed bereik zingen geschreefde screams, korstige overdrive-uithalen en zoetgebalsemde popzang er heldere en opbouwende lijnen in. Soms balancerend op de rand van het toonvaste, maar nooit ernaast.

Industrial metal die erin gaat als zoete koek dus. Dit is Last Avenue all over again. Er had veel meer geweld in de riffs gekund en misschien zelfs gemoeten. Dan hadden we wellicht minder moeite gehad om hier een 80-plusser van te maken. Feit is dat alleen de melodramatische ballade op het einde nog een paar punten afpitst. Het is beschamend dat we The End Is Near goed vinden, maar het is echt niet anders.

Score:

82/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Prologue
 2. Till I’m Alive
 3. The Great Fall
 4. Catalyze The Inhibitor
 5. Start Live Your Life
 6. Far From Home
 7. Declaring The War
 8. The Point
 9. The End Is Here
 10. Confession Of The Damned

Line-up:

 • Marek Angelovic – Gitaar
 • Patrik Balint – Gitaar
 • Roman Guzalovic – Drums
 • Jaroslav Kucera – Vocalen
 • Jan Rossner – Basgitaar

Links: