The Information – I Foresee Trouble

The Information – I Foresee Trouble
Milkcow Records, 2015

De dagen worden alweer wat langer, de zon schijnt wat vaker en de eerste bloemknoppen zijn weldra te zien. Tenminste, als het aan het jaargetijde ligt. Het Overijsselse The Information levert juist op dit moment haar tweede plaat af. Eentje die, aldus de biografie, een lofzang aan de hopeloosheid en een ode aan de verbitterde zielen is.

Net als op het debuut Sounds Of The Backwoods straalt de muziek op I Foresee Troube een donkere en naargeestige sfeer uit. Bij beluistering overvalt je een gevoel dat vergelijkbaar is met wat je voelt bij een flinke regenbui in de ochtend en de vooruitzichten dat het de hele dag niet meer droog wordt. Je weet gewoon: dit komt niet meer goed vandaag. Heel af en toe lijkt het de majeur-kant op te gaan (het refreintje in het titelnummer en het epische einde van Bitter) maar voor de rest is het allemaal mineur.

De (semi-akoestische) rock van The Information straalt een sfeer uit die vergelijkbaar is met Nick Cave en het deprimerende van Townes van Zandt. Stuk voor stuk weten de muzikanten hun instrument goed te beheersen en kiezen zij voor subtiel vakmanschap in plaats van alles dicht te smeren. Ook dit komt de duistere sfeer ten goede. Het stemgeluid van Jan Kooiker klinkt net iets zwaarder dan op het debuut . Sowieso klinken de nummers beter doordacht, precies zoals het hoort op een tweede cd.

In tegenstelling tot de voorganger is I Foresee Trouble een plaat zonder franje geworden. Hij is daarmee meer basic en snijdt des te harder door de ziel. Vergelijk het maar met een pleister die je van een wond moet trekken. Het advies is altijd om dit in een vloeiende beweging te doen. Deze plaat (die zowel op cd als op vinyl verschijnt) luistert weg alsof de pleister tergend langzaam van de wond wordt getrokken, daarmee net aangegroeid weefsel lostrekkend en nog lang een schrijnend gevoel achterlatend. Gek genoeg mag dit als een compliment worden gezien.

Tracklisting:

The Information - I Foresee Trouble

 1. Safe House
 2. Grave Blues
 3. I Foresee Trouble
 4. Prey To The Wolves
 5. The Lake
 6. Losing My Mind
 7. Bitter
 8. Your Prayer Is Idle
 9. You Got Me Thinking

Line-up:

 • Jan Kooiker – Vocalen, gitaar
 • Harald de Ruiter – Gitaar, vocalen
 • Berno Hoeve – Basgitaar, vocalen
 • Frederik Roeland – Drum, vocalen

Links: