The Guru Guru – PCHEW

Gezondheid.

De Belgische noise-scene floreert met bands als Kapitan Korsakov, RAKETKANON, It It Anita, Cocaine Piss, Hypochristmureefuzz en Brutus. Deze laatste twee delen trouwens volgende maand (27 april om precies te zijn) het podium van Het Depot in Leuven met de opkomende noiseband waar het in deze review om gaat: The Guru Guru. The Guru Guru presenteert heden zijn debuutalbum PCHEW: tien nummers lang een modderstroom van pure psychose, neurotische uitspattingen en emotionele diarree.


Voor mij blijft The Guru Guru vooral een live belevenis, met name dankzij frontman Tom Adriaenssens die, net als een puisterige pre-tiener die porno ontdekt, net dat tikkeltje té enthousiast op het podium staat. Maar met PCHEW bewijzen de Limburgers wel dat ze dat gevoel ook op plaat kunnen overbrengen. Hun typische mix van opgefokte, mathy indie noiserock met hectische lyrics en schizofrene tussenteksten (zoals op Up The Wall, Back Door, Lissabon en The Sun Is Number One) werd met behulp van Wouter Vlaeminck (die ook onder andere bij Kapitan Korsakov en RAKETKANON achter de knoppen zat) in plaatvorm gegoten.

De koortsige gitaren, eigenwijze bas en de wat spastische drum ondersteunen de immer gedrogeerde/gedrogeerd lijkende (schrappen wat niet past) frontman Tom Adriaenssens, die er niet van terugdeinst om zich helemaal uit te leven achter zijn microfoon. De hele band deinst trouwens nergens voor terug. Denk maar aan de atypische liedstructuren, effectketens die langer zijn dan de doorsnee NBA basketballer en stemmingswisselingen waar zelfs vrouwen in de overgang een puntje aan kunnen zuigen. Niet voor gevoelige luisteraars. Het nummer Sleepy is trouwens geen aanrader om vlak voor het slapen te beluisteren. Bedankt u me later maar. Ook fans van METZ, Deerhoof en The Jesus Lizard mogen me bedanken voor de tip.

Score:

86/100

Label:

Rumble Heap Records/Suburban, 2017

Tracklisting:

 1. Making Waves
 2. We Had Been Drinkin’ Bad Stuff
 3. Swimming Pools
 4. Up The Wall
 5. Back Door
 6. BB I Can
 7. Sleepy
 8. Lissabon
 9. Singultus
 10. The Sun Is Number One

Line-up:

 • Tom Adriaenssens – Vocalen
 • Emiel Van Den Abbeele – Gitaar
 • Siemon Theys – Drums
 • Jan Viggria – Gitaar
 • Moreno Claes – Bas

Links: