The Gloomy Radiance of the Moon – Hidden in the Darkness of Fallen Mastery

Hidden in the Darkness of Fallen Mastery is de tweede langspeler van Mories-project The Gloomy Radiance of the Moon, waarvan we de rest van de discografie ook voorzien hebben van reviews. Dat was het geval voor Night of the Bloodmoon en When the nameless Stars Serenade your Ravenous usurpation of the Blackness. Bal-Sagoth epiek in de naamgeving, synth epiek in de muziek. New Era is de uitgever van dienst van dit 37 minuten durende epos.

De vorige keer liet ik noteren dat het overdadig synthaangedreven blackmetalgebeuren veel verband houdt met een band als Tartaros. Dat is nu niet anders. De nummers staan bol van de symfonische orkestraties, die op hoge snelheid vergezeld worden van computerdrums en slechts in mindere mate van Noorse blackmetalriffs. De onverstaanbare hese screams zorgen als vanouds voor de zuurtegraad, ook hier herinnerend aan klassieke Limbonic Art, Obsidian Gate, Misteltein en dergelijke meer. Bombastische black metal met heel wat Middeleeuwse bravoure die onderliggend zorgt voor de sfeer, samen met de enkele spoken words. Door de etherische keys word je vaak opgezogen in een kosmische vortex, zoals het artwork op de achterzijde van deze release netjes wordt beeld gegeven.

Verwacht geen atmosferische layback black metal waarbij je op je gemakje achterover kunt gaan leunen als ware het een sessie wellness ambient. Hidden in the Darkness of Fallen Mastery is bijzonder stevig, agressief en bij momenten zelfs brutaal, ondanks/dankzij de drukte, de opgefokte drumpatronen, de gesnauwde vocalen die elkaar snel opvolgen en de compacte productie tout court. Niet voor iedereen weggelegd, ik verwacht dat slechts een minderheid aan blackmetalliefhebbers hier voorkeur zal aan geven boven een uurtje in de keuken staan of voor een zoveelste keer een klassiek album opzetten. Ikzelf kan het zeker hebben, voldoende uitdaging en nervositeit om deze High Sensation Seeker bij de les te houden. En dan nu een half uur stilte aub.

Score:

80/100

Label:

New Era Productions, 2023

Tracklisting:

1. The Sempiternal Pestilent Wind Carries the Begrieved Whispers of Death
2. Fiery Are the Cosmic Dream Storms
3. Ancient Spirit Void of Celestial War
4. Swept into Infernal Turmoil and Disobedience
5. The Eternal Shroud of Grief
6. A Bewildered Lost Light Defies the Firmament
7. As Thy Whispers Occludes All Light from Entering
8. Hidden in the Darkness of Fallen Mastery

Line-up:

  • J.M.K.P. – Zang, gitaar

Links: