The Gentle Storm – The Diary

The Gentle Storm – The Diary

InsideOut Music, 2015

Hij is al even uit, maar dat betekent niet dat een review maar achterwege moet blijven. Kunnen we immers een (in het geval van Arjen Anthony Lucassen zowel letterlijk als figuurlijke) prog-gigant van eigen bodem overslaan? Het antwoord luidt “nee,” en daarom werpen we alsnog een blik op ‘s mans zeventiende plaat, solo of niet, sinds zijn vertrek bij Vengeance.

Je kunt over Lucassen zeggen wat je wilt, maar van luiheid kun je hem niet betichten. Al jaren brengt hij met de regelmaat van de klok albums uit, en hoewel de term kwantiteit op zijn werk zeker van toepassing is, is de kwaliteit van de muziek ook steevast hoog. De enige kritiek waar wellicht iets voor te zeggen valt, is dat alles wat Lucassen uitbrengt grotendeels hetzelfde klinkt. Of het nu als Ayreon, Steam of Passion, Guilt Machine of onder zijn eigen naam uitgebracht wordt, iedere plaat klinkt op en top als een product van Arjen Lucassen. Of dat positief of negatief is, laat ik hier in het midden. Punt is echter dat men bij The Gentle Storm, een project van Lucassen en zangeres Anneke van Giersbergen, precies weet wat men kan verwachten. Dit keer echter met een twist.

De twist is als volgt: The Diary bevat elf songs, welke allen in twee hoedanigheden voorbijkomen. Eenmaal in een zogeheten Gentle versie, andermaal – u raadt het al – als Storm. De eerste is rustig, akoestisch en gekenmerkt door het gebruik van traditionele, akoestische instrumentatie, terwijl de Storm-versies in een ruiger, meer heavy jasje zijn gestoken. Dit alles is verdeeld over twee cd’s of drie langspeelplaten met op elke ruwweg 57 minuten muziek. De bindende factor tussen beide versies is het onmiskenbare geluid van Arjen en de uit duizenden herkenbare stem van Anneke.

Muzikaal gezien is het op en top Lucassen wat hier de klok slaat. De lange multi-instrumentalist vist al jaren uit zijn eigen muzikale vijver, en dat is op The Diary niet anders. Nieuwe fans zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet gewonnen worden, en de liefhebber weet vooraf eigenlijk precies wat er geboden wordt. In dat opzicht wordt er op The Diary niet afgeweken van het bekende stramien. De elf songs, door Van Giersbergen aan elkaar gelijmd met een zich in de Nederlandse Gouden Eeuw afspelend verhaal, zijn meer dan degelijk, en hoewel geen enkele song er echt bovenuit springt (het opgewekte Heart of Amsterdam misschien daargelaten) is er ook geen dieptepunt te bekennen.

De gemiddelde bezoeker van deze site zal wellicht het meeste aan kunnen vangen met de Storm-versies van de songs, maar dat maakt de Gentle-schijf niet minder de moeite waard. Het gebruik van een meer traditioneel instrumentarium zorgt dat er bij deze akoestische versies meer te ontdekken valt, terwijl de stevigere versies meer vergelijkbaar met Lucassen zijn andere werk klinken. Steekwoorden als pompeus, heavy (niet in de laatste plaats vanwege het drumwerk van Ed Warby) en zelfs kitscherig schieten te binnen, terwijl de Gentle-versies meer ingetogen zijn, en meer leunen op Van Giersbergen, die nog steeds klinkt als een nachtegaal. De doorsnee luisteraar zal na een integrale luisterbeurt één van beide versies pakken en daarbij blijven hangen. Dat maakt de gimmick van deze dubbelaar wat overbodig.

Eerlijk is eerlijk, The Diary is een goed album. Eentje waar menig beginnend progartiest apetrots op zou zijn, zelfs, met een aantal zeer sterkte momenten (Heart of Amsterdam, het met Nederlandstalige mannenkoren aangesterkte Endless Sea of het oosters aandoende Shores of India) die zich stuk voor stuk in de eerste helft van beide schijfjes bevinden. Waar Lucassen en Van Giersbergen zich echter vooral schuldig aan maken is overdaad. Niet zo veel dat het daadwerkelijk schaadt, maar dit debuut van The Gentle Storm, een project dan wel band waar de boomlange kluizenaar qua verdere voortgang de handen alweer van afgetrokken heeft, zal voor sommigen te veel, te lang, en te veel van hetzelfde zijn. Al is dat laatste misschien nog een punt van discussie. Je vraagt Lemmy immers ook niet om eens iets anders te spelen. In dat opzicht preek ik hier ook gewoon voor de eigen, Lucassen-gezinde parochie.

The Gentle Storm - The Diary
Tracklisting:

 1. Endless Sea
 2. Heart of Amsterdam
 3. The Greatest Love
 4. Shores of India
 5. Cape of Storms
 6. The Moment
 7. The Storm
 8. Eyes of Michiel
 9. Brightest Light
 10. New Horizons
 11. Epilogue: The Final Entry

Line-up:

 • Anneke van Giersbergen – zang
 • Arjen Anthony Lucassen – gitaar, bas, keyboards, dulcimer
 • Marcela Bovio – achtergrondzang
 • Johan van Stratum – bas
 • Ed Warby – drums
 • Rob Snijders – percussie
 • Joost van den Broek – piano
 • Ben Mathot – viool
 • Maaike Peterse – cello
 • Hinse Mutter – contrabas
 • Jenneke de Jonge – hoorn
 • Jeroen Goossens – blaasinstrumenten
 • Michael Mills – Ierse bouzouki
 • Timo Somers – gitaar
 • Epic Rock Choir – koor

Links: