The Gathering – Blueprints

The Gathering is zo’n naam die nog weinig introductie nodig heeft in de Nederlandse metalwereld. En hoewel de band op dit moment niet meer actief is, worden fans alsnog getrakteerd op releases. Zo brengt de band met Blueprints een dubbelverzamelaar uit met demo’s, outtakes en ruwe mixen, welke werden opgenomen tussen 2001 en 2005, voor de albums Souvenirs (2003) en Home (2006). Nu was mijn kennis van de band slechts beperkt tot het uitstekende Mandylion uit 1995, en daarmee ook meteen compleet achterhaald, aangezien de gothic doom van weleer niet meer te vergelijken is met de alternatieve sound dat The Gathering al een geruime tijd produceert.

Des te verrassend is dan ook de goede indruk die de eerste schijf van deze verzamelaar op mij achter liet, bestaande uit tracks die voor Home werden geschreven. Zo deed de sound me nogal eens denken aan het huidige werk van Anathema en het Antimatter debuut Saviour. Dit dankzij de softe, sfeervolle sound met de aangename vocalen van Anneke van Giersbergen. Vier van deze twaalf nummers werden tot aan deze release nog niet eerder uitgebracht, aldus de uitgebreide linernotes, welke een mooie inkijk geven over de totstandkoming van de nummers. Deze portie van de verzamelaar wist voor mij dan ook meteen mijn interesse te wekken in het Home album.

De tweede schijf staat in het teken van het Souvenirs album. Hier wordt wat minder gebruikt gemaakt van demo’s, maar krijgen we daarentegen een paar ruwe mixen voorgeschoteld, een jam sessie waar het nummer We Just Stopped Breathing uit tot stand gekomen is, en wederom vier onuitgebrachte nummers. Maar persoonlijk doet het materiaal op deze schijf mij wat minder, dan dat het eerste deel deed.

Het spreekt voor zich dat Blueprints een must have is voor de fan van The Gathering, maar het is ook zeker een prima uitgave voor de nieuwe ontdekker van de band. Daarvoor is het geluid dat op het materiaal te horen is gewoon meer dan goed.

Label:

Psychonaut Records, 2016

Tracklisting:

CD1

 1. Blister
 2. Alone (demo)
 3. Waking Hour (demo)
 4. Converted Shuffle
 5. Shortest Day (demo)
 6. Fatigue (demo)
 7. A Noise Severe (demo)
 8. In Between (demo)
 9. Silent Hymn
 10. Forgotten (demo)
 11. Inner Combat
 12. Box (demo)

CD2

 1. Mokaka
 2. Monsters (rough mix)
 3. Zion (early ‘In Between’ version)
 4. The Intangible
 5. These Good People (rough mix)
 6. Disarm (‘You Learn About it’ demo version)
 7. We Just Stopped Breathing (rough mix)
 8. A Life All Mine (demo)
 9. Dil
 10. Debris (rough mix)
 11. Film Glass
 12. Out Of Breath (‘We Just Stopped’ live jam)

 Line-up:

 • Frank Boeijen – Keyboards, Programmering
 • Hans Rutten – Drums
 • René Rutten – Gitaar
 • Anneke van Giersbergen – Vocalen
 • Hugo Prinsen Geerligs – Bas

Links: