The Gardnerz – It All Fades

The Gardnerz – It All Fades
Abyss Records, 2012

Wie heeft er al van deze tuinmannen gehoord? The Gardnerz komt uit Zweden en brengt een interessante mix van doom en death metal, maar ook met nog wat andere klemtonen. Vorig jaar kwam hun debuut The System of Nature uit, en blijkbaar bereikte die plaat onze redactie niet. Met deze EP It All Fades is dat wel het geval en ik ben er zeker niet rouwig om.

Wie Zweden en doom in dezelfde zin zegt kan meestal niet voorbij Candlemass en ook bij deze vier Zweden is dat fundament zonder twijfel opgenomen in de muziek. Die slepende gevoelsstukken, misschien hier en daar nog wel wat droogjes, worden in de pot gegooid met rollende, maar verre van agressieve death metal-stukken. Mooi op maat gesneden om een gevoelsplaat te serveren en het hoogtepunt van deze band schuilt zonder twijfel ook in die uiterst mooi intermezzo’s met sprankelende gitaarakoestiek, die eigenlijk totaal los staat van doom of death, maar door The Gardnerz mooi wordt ingepast in het geheel. Normaal heb ik het niet voor covers, maar ik pleeg even heiligschennis door te zeggen dat deze Darkthrone-klassieker behoorlijk gevoelig overkomt. Je kan het wat vergelijken met de emotionele stoofpot die een band als Anathema in het verleden wist te maken van een song als Better Off Dead van Bad Religion. Laatste uiterst gunstige factor is de lichte neiging naar de trotse Primordial-achtige zang die Niclas her en der even uitprobeert.

The Gardnerz maakt het naar mijn gevoel dus wel interessant. Goed, deze death en doom heb je al wel eens gehoord, maar het akoestische aspect en de amusante wisselwerking maken hier toch een gevoelige brok van. Hopelijk sturen ze de volgende full-length wel op!

Tracklisting:

The Gardnerz - It All Fades

  1. Don’t Look Back
  2. A Horrible Disease
  3. Transilvanian Hunger (Darkthrone Cover)
  4. It All Fades
  5. Melatonin
  6. Erasing Bad Specimen

Line-up:

  • Wilhelm Lindh – Guitars
  • Francisco Martin – Bass
  • Niclas Ankarbranth – Vocals
  • Vedran Ben?i? – Drums

Links: