The Fifth Alliance – Unrevealed Secrets of Ruin

The Fifth Alliance – Unrevealed Secrets of Ruin
Demons Run Amok, 2013

Na twee EPs is het voor dit vijftal uit Breda tijd voor een eerste langspeler. Op Unrevealed Secrets of Ruin brengt The Fifth Alliance een fijne mix van hardcore, met doom- en sludge-invloeden.

Opener Hollow is duidelijk het pronkstuk voor de band, in de 10 minuten die het nummer lang is passeert veel doom, maar onder meer in de intro komt er ook wat sludge bij piepen. De krachtige screams kruiden het geheel, met een pittige schijf als resultaat. Het titelnummer schakelt bij momenten een versnelling hoger, al vind ik niet alle tempowisselingen even geslaagd. Halverwege Reminiscing gaat de band eindelijk eens helemaal los, juist op een moment dat ik me afvroeg hoeveel nummers er nu eigenlijk al gepasseerd waren. Lang houdt het echter niet aan, met een kort intermezzo valt het album terug stil, waarna Seven Seven Seven het heel langzaam weer op gang brengt. De tweede zanger hier vind ik persoonlijk weinig geslaagd, maar verder een oké nummer.

Op het einde van het album heb je het wel min of meer gehad. Fijne, trage hardcore, maar er is nog ruimte voor verbetering. Het geheel mist wat inspiratie en variatie en ook de vocals gaan na een tijdje tegensteken. Al is het potentieel zeker aanwezig. Hopelijk kan The Fifth Alliance blijven groeien.

Tracklisting:
The Fifth Alliance – Unrevealed Secrets of Ruin

 1. Hollow
 2. Unrevealed Secrets Of Ruin
 3. Reminiscing
 4. Intermezzo
 5. Seven Seven Seven
 6. Analgesia
 7. Standing Tall

Line-up:

 • Silvia – Vocals
 • Niels – Guitars
 • Ivo – Guitars
 • Ruud – Bass
 • Ashwin – Drums

Links: