The Experiment No.Q – The Experiment No.Q

The Experiment No.Q – The Experiment No.Q
Ænima Recordings, 2014

U ziet het goed, dit project telt behoorlijk wat koppen. The Experiment No.Q is een nieuwkomer op de prog-markt en is een allegaartje van leden uit onder andere Therion en Isole, dit onder het alziend oog van grootmeester Paolo Valerga, ook wel No.Q genaamd. De link wordt bij deze dus meteen ook duidelijk.

Het is moeilijk om het in een hokje te proppen, maar ik kan wel meegeven dat mijn voorgevoel niet klopt dat het om een chaotisch hoopje zou gaan. The Experiment No.Q klinkt erg beheerst en presenteert elke song opnieuw weer een nieuwe insteek die geënt is op het melodischere krachtige of het rustgevende. To The Wise and Understanding Reader geeft meteen wat van die krachtigere kant met melodische gitaren, een flinke drive in de drum en behoorlijk wat catchy passages. Vooral het uiterst verzorgd baslaagje en de oldschool synth-trippers zijn aanraders. Dit experiment klinkt duidelijk goed door in de instrumentale fases, maar het stuk met zang klinkt me wat te alledaags en braaf hier. Dag en nacht verschil op de volgende track waar Linnéa en Kevin de zang verzorgen en een verbluffende Opeth-getinte rust presenteren op een prachtig basrijk laagje muziek met wat warme gitaargolven. Tijd voor terug wat power op Romantiquesque, maar het zijn toch duidelijk de tracks waar minder intensief wordt gas gegeven die er bovenuit springen. The Dream of Whales doet het wederom schitterend met prachtige pianostukken, afwisselend met lekkere basriedeltjes en technisch melodieuze gitaarsolo’s.

Ship and The Poet brengt het opnieuw met rust, maar dit prog-experiment klinkt behoorlijk divers aangezien het telkens om andere personen gaat die vorm geven aan het geheel. Andere zang, maar ook even wat fluit door gastmuzikant Dino Pelissero waardoor het toch dat Jethro Tull-karaktertrekje meekrijgt. The Black Horizon of The Monodist en The Testament of Cremer presenteren het nog iets drukker, maar al bij al lijkt het drukste voorbij na de openingstrack. Buitengewoon prachtig is tot slot nog afsluiter Il Comandante waar een verbluffend stukje Spaanse akoestiek met een dwarsfluit-accent naar voren komt.

Een plaat voor wie vooral van het rustigere type prog houdt, met leden die duidelijk weten wat ze met hun instrument kunnen bereiken. Een voor een tracks met prachtige baslagen, maar verwacht dus zeker geen complexiteit in de structuur. The Experiment No.Q brengt prog die erg goed verteerbaar is en misschien klinkt het net daarom bij de liefhebbers van de hevigere chaos wat braaf en langgerekt in de oren. Ik kan er echter erg van genieten, met uitzondering van die enkele tracks die wat harder klinken en wat mij betreft afbreuk doen aan het verfijnde geheel.

Tracklisting:

The Experiment No.Q - The Experiment No.Q

 1. Enter Number Q
 2. To The Wise and Understanding Reader
 3. Unpainted Leaves
 4. Romantiquesque
 5. The Dream of The Whales
 6. The Ship and The Poet
 7. The Black Horizon of The Monodist
 8. Labyrinths
 9. The Testament of Cremer
 10. Il Comandante (Bonus Track)

Line-up:

 • No. Q – Keyboard, Gitaar
 • Teddy Möller – Zang, Gitaar
 • Linnéa Vikström – Zang
 • Kevin Zwierzchaczewski – Zang
 • Marco Signore – Keyboard, Piano
 • Emanuel Victor – Gitaar
 • Andrea Palazzo – Gitaar
 • Marco Rivagli – Drum
 • Johan Koleberg – Drum
 • Mattia Garimanno – Drum
 • Jimmy Mattsson – Bas
 • Nalle Påhlsson – Bas
 • Sabrina Rivagli – Bas

Links: