The Evolutionist – Locked in Time

Kijk, zo zien we het graag. Een bandje beginnen, lekker oefenen en pas als de tijd rijp is een debuut-EP uitbrengen. The Evolutionist uit Alkmaar doet het. Opgericht in maart 2015 wordt er keurig drie jaar gewacht voordat Locked in Time het levenslicht ziet. En dat is te horen, want de metalcore van de mannen klinkt volwassen, de band is ruim vertegenwoordigd op sociale media en voor het titelnummer is al een video geschoten.

Locked in Time begint met Eye of the Hurricane: een nummer met een heerlijk aanzwellend intro dat overgaat in een lekkere combinatie tussen agressie en melodie. Bruller Donovan Roubos meldt zich al snel en als de band op dreef is, is duidelijk te horen dat dit Locked in Time klopt. Voor een in eigen beheer uitgegeven eerste EP is de productie meer dan prima in orde en de mannen brengen variëteit aan in de muziek. Er is oog voor detail en er wordt lekker gemusiceerd.

Titelnummer Locked in Time dendert lekker door, maar Judgement Day is het hoogtepunt van dit toch al niet misselijk plaatje. The Evolutionist klinkt hier nog nèt even wat bruter en agressiever: Roubos spuwt zijn teksten bijna in de microfoon. Over de rustige passages in dit nummer ben ik niet heel erg te spreken, maar ze vormen wel een prettig contrast met het hardere werk. Het feestje stopt daar niet. Gallows Bird borduurt verder op Judgement Day en The Empty Creation is een heerlijke afsluiter waarbij The Evolutionist nog even alles laat horen wat het in huis heeft aan woede, melodie, variatie en muzikaal vakmanschap.

Locked in Time is een bijzonder geslaagd debuut. Natuurlijk zijn er punten waar de band aan moet werken. Zo lijken de nummers iets teveel op elkaar en mag er best wat nadrukkelijker worden gezocht naar een eigen smoel, vooral met het oog op een volledig album. Maar het zijn slechts summiere kanttekeningen om ervoor te zorgen dat The Evolutionist niet teveel naast de schoenen gaat lopen. Want Locked in Time is in alle opzichten een product om bijzonder trots op te zijn. Beluister het zelf. Gratis op YouTube of Bandcamp. Ook al zo lekker modern.

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

  1. Eye of the Hurricae
  2. Locked in Time
  3. Judgement Day
  4. Gallows Bird
  5. The Empty Creation

Line-up:

  • Donovan Roubos – Vocalen
  • Ramon Kluft – Gitaar
  • Laurens Keijzer – Gitaar
  • Dylan Thoma – Drums

Links: