The Embodiment – Legeon

The Embodiment – Legeon
Eigen Beheer – 2006

De Harderwijkse melodic death-thrashers van The Embodiment zijn al sinds 1994 bezig met het creëren van een sterk leger als onderdeel van het Nederlandse metal-legioen. Hard en ronduit gedreven te werk gaan lijkt de formule van deze mannen; de strijdkracht van The Embodiment heeft de Nederlandse top van de underground metalscene weldegelijk een nieuwe samenstelling weten te geven middels de release van Legeon. Tot deze release moesten we het doen met twee, in eigen beheer uitgebrachte, demo’s, getiteld All Because Of Lust (1998) en Razor Cut Reality (2002). De trage doorstart is een gevolg van diverse line-up wisselingen. Momenteel is de bezetting naar wens en heeft dit als geweldig gevolg dat dit debuut nu eindelijk een feit is.

Legeon is geheel op eigen kracht uitgebracht en kent qua productie enkele zwakheden. Zo komt het werk van drummer Martijn niet altijd even lekker uit de verf. Zo nu en dan klinkt zijn snare namelijk enigszins houterig. Een minpunt? Ik ben niet van mening dat we, als metalliefhebbers, een band gaan afrekenen op productionele missertjes waarvan we met een béétje inlevingsvermogen overduidelijk kunnen horen dat zij muzikaal gezien ontzettend veel in huis hebben. Luister hier dus eens doorheen en neem het voor lief.

Om zaken te verduidelijken acht ik het soms noodzakelijk om ietwat vreemde vergelijkingen uit de kast te trekken. Sommige deathmetal kun je vergelijken met een rally, The Embodiment deed mij denken aan een andere hobby van ondergetekende: koken (jawel). Een goede kok weet exact in welke verhoudingen er kruiden in een gerecht toegevoegd dienen te worden. Op deze manier weten de heren van The Embodiment thrash, death en melodie in de juiste proporties te brengen. Wanneer je het oudere werk van de heren kent zul je je wellicht verbazen over de veelzijdigheid binnen het nieuwe repertoire van de band.

Rijdende death-passages, groovy thrash-elementen, krachtige grunts en catchy melodieën worden hier op ontzettend fijne wijze gecombineerd. Drummer Martijn en bassist Danny zorgen voor een heerlijk vermorzelende ondergrond, waarover gitaristen Erik-Jan en Peter een uitdagend en afwisselend gitaarspel neerzetten. Daarbij is de strot van Peter een eigenzinnige, die enorm krachtig wordt gebracht en zowel schelle, als diepe uithalen kent.

Ondergetekende is zwaar gecharmeerd van dit ontzettend sterke debuut, waar overtuigingskracht en gedrevenheid de kop opsteken tijdens elk afzonderlijk nummer. Dit doet de “eigen beheer-productie” prima verdoezelen. In het najaar van 2006 hebben metalheads kennis kunnen maken met The Embodiment in de adolescentiefase, laat 2007 het jaar zijn waarin de band wordt opgepikt door een lekker label!

Legeon

Tracklist:

 1. Second Eleven
 2. The Embodiment
 3. Legeon
 4. Blood Ritual
 5. Dragonhunt
 6. Y2K
 7. I’m Despair
 8. Careless

Line up:

 • Martijn van Gene – Drums
 • Danny van Helden – Bass & Backing Vocals
 • Erik-Jan Brinker – Guitar & Backing Vocals
 • Peter Hagen – Lead Guitar & Vocals

Links: