The Dutch Duke – Saevus Umbra

The Dutch Duke – Saevus Umbra
Eigen Beheer, 2015

Heavy metal is een genre dat al decennia vast ligt en eigenlijk zijn er maar weinig bands die iets anders aanbrengen. Ergens ligt daar ook gewoon de charme van dit genre: die verstokte rockers die zo’n enorm plezier halen uit de oude, veelal Britse, invloeden. Opnieuw is dit het geval met een band uit eigen bodem, The Dutch Duke, die met Saevus Umbra een eerste ep laat horen aan het publiek. Jammer wel van dat foutje wel in de Latijnse titel.

Voor je het goed doorhebt, is deze plaat eigenlijk al afgelopen, maar we krijgen op die dertien minuten wel een goed beeld van deze landgenoten. The Dutch Duke presenteert heavy metal met een lekkere groove en melodie, een vrij ongepolijste sound en stevige vocalen. NWOBHM, met vooral wat raaklijnen met Iron Maiden, wel uiteraard niet van dat niveau. Wel toont deze ep aan dat deze heren de juiste attitude hebben, en als je het mij vraagt dan wordt dit weer één van die bands die menig stamkroeg plat zal spelen, met vooral het oog gericht op het zetten van de juiste sfeer en de afterparty nadien.

Bekend worden is geen must voor een band als deze, we hebben het gewoon allemaal al te vaak gehoord om het nog te onderscheiden van de rest, maar aan de hand van deze korte kennismaking heb je wel het gevoel dat een optreden van deze heren garant zal staan voor ambience.

Tracklisting:

The Dutch Duke - Saevus Umbra

  1. Saevus Umbra
  2. Blooded Sights
  3. No Mercy
  4. Dracula

Line-up:

  • Jari Bron – Zang, gitaar
  • Wouter van Doeveren – Bas, zang
  • Marco Prij – Drums

Links: