The Dust Connection – Trails

The Dust Connection – Trails
Snakebite Records, 2009

Het is alweer aardig wat jaren geleden dat de titelloze demo van het Nederlandse The Dust Connection mij bereikte. Met een paar hoofdletters en wat uitroeptekens teveel stak ik mijn enthousiasme destijds niet onder stoelen en banken. Het heeft echter nog ruim vijf jaar geduurd voordat het illustere prog-combo de smeekbede om een volledig album beantwoordde met de debuutplaat Trails. Na zo’n lange tijd is het helaas meer regel dan uitzondering dat een album tegenvalt, maar in het geval van The Dust Connection is er hoorbaar tijd en moeite in gaan zitten om een debuut af te leveren waar menig geroutineerde progband nog een dikke punt aan kan zuigen.

Als er één woord is om de muziek van de band op Trails goed te kunnen omschrijven is dat ‘dynamisch.’ Niet dat er geen andere woorden danwel superlatieven zijn die me te binnen vallen, maar ‘dynamisch’ dekt de lading wel heel aardig. De band weet zich muzikaal te manoeuvreren tussen snellere (prog)metal (The Nameless), gevoelige, pianogestuurde dramatiek (The Grand Final), korte en bondige heavy rockers met de nodige exotische invloeden (Path) en lang uitgesponnen muzikale epiek (The House that Doesn’t Exist) zonder daarbij de aandacht van de luisteraar ook maar een seconde te verliezen. De individuele songs zijn zonder uitzondering sterk en vullen elkaar dermate goed aan dat het, vooral de eerste paar keren, moeilijk is Trails in losse fragmenten te beluisteren, hoewel menig luisteraar dit door de speeltijd van ruim 74 minuten allicht proberen zal.

Trails is, naast prima songs, gezegend met een prima productie en de band bestaat uit een vijftal heren die donders goed weten waar ze mee bezig zijn. De band heeft zich sinds die eerste demo enorm ontwikkeld, is gevarieerder gaan klinken en heeft zich, hoewel de Brits aandoende progsound nog steeds terug te vinden is, een zeer eigen geluid aangemeten. In 2004 riep ik dat hier vooral meer van te horen moest zijn en vanaf eind 2009 is er dan ook meer te horen. Veel meer. Laten we hopen dat dit getalenteerde gezelschap ons niet nog eens vijf jaar laat wachten op een volgend teken van leven vanuit de studio.

Tracklisting:

  The Dust Connection - Trails

 1. The Nameless
 2. Orbit
 3. The Grand Final
 4. Clouds
 5. Trails (Conduct the Tension)
 6. Garden of Remembrance
 7. Remission of Sins
 8. Subconscious World
 9. New God
 10. Path
 11. Nothingness
 12. The House that Doesn’t Exist
 13. Nine Days’ Wonder
 14. Within the Silence

Line-up:

 • Jeroen Voogd – zang
 • Martijn Balsters – gitaar, zang
 • Sander Heerings – keyboards
 • Jorg Kurten – bas
 • Robert Spaninks – drums

Links: