The Damned Few – Black Blooded Woman

The Damned Few had net zo goed een titel van een willekeurige westernfilm kunnen zijn. Toch hebben we het hier over een viertal muzikanten van eigen bodem, afkomstig uit de provincie Overijssel. Black Blooded Woman is EP nummer twee van deze female-fronted (garage)rockband, nadat met The Dirt het eerste materiaal in 2018 verscheen, een release die ook in eigen beheer werd uitgebracht. Whisky op tafel, klapsigaar tussen de lippen en rocken maar.

Want ja, dat rocken kunnen we wel met het nieuwe materiaal op Black Blooded Woman. Zo zitten de vijf nummers namelijk niet te ingewikkeld in elkaar, maar krijgen we toch voldoende afwisseling middels swingende, bluesy gitaarpartijen en bevlogen drumwerk. Wie de eerste EP van het gezelschap kent, weet overigens ook dat zangeres Dion Legenbeke een perfecte stem heeft die de muziek een extra rauwe tint meegeeft. Bekijk de videoclip van single Why hieronder en je hoort (en ziet) uit welke bron The Damned Few zijn inspiratie put. Tegelijkertijd is Why niet helemaal geschikt als uithangbord van dit schijfje, want naast het wat meer ingetogen Fool, dat pas echt ontvlamt richting het eind, en het timide Born To Die tapt het gezelschap met de twee eerste tracks uit een ander vat.


Daarin steken de robuuste structuren namelijk grilligger boven het oppervlak uit en klotsen de bluesy, groovende gitaarpartijen op een eigenwijze manier tegen het fundament van The Damned Few. Hoewel de rustigere tracks mooi aansluiten bij de gecreëerde sfeer van Black Blooded Woman, zijn opener Baby Boo en de titeltrack absoluut een pak meer swingend en dat juichen wij hier bij Zware Metalen uiteraard alleen maar toe. De meedeiners van dit kaliber gaan het ongetwijfeld heerlijk doen in een live-setting en daarover gesproken: dertig september kan je het gaan bekijken, wanneer de band dit werkje ten gehore zal brengen in Hedon te Zwolle.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Baby Boo
  2. Black Blooded Woman
  3. Why
  4. Fool
  5. Born To Die

Line-up:

  • Dion Legenbeke – Zang
  • Michiel Jansen – Gitaar
  • Jaap Schrijver – Basgitaar
  • Piero Sestu – Drums

Links: