The Crown (Crown Of Thorns) – The Burning & Eternal Death (heruitgave)

Dissonance Productions, het zegt u misschien niets. Dit Britse label is tegenwoordig erg bedreven in het heruitbrengen van metalplaten van verschillend allooi. Obscure thrashplaten en NWOBHM enerzijds, klassieke albums die moeilijk vindbaar zijn anderzijds. De eerste vijf albums van Gorefest en Benediction bijvoorbeeld, Onslaught en Raven-albums, De ‘Blackend Years’ albums van Enthroned en Hecate Enthroned… te veel op om te noemen en te veel om te (re-)reviewen. Maar voor deze twee platen maak ik een uitzondering: Eternal Death & The Burning van The Crown (zeg maar Crown of Thorns).


De meesten onder jullie kennen The Crown als een oerdegelijke Zweedse deathrash band die vooral na het album Crowned in Terror (2002) ontplofte en sindsdien onvermijdelijk geworden is. Weinigen weten dat voor het ontstaan van The Crown (in 1998/1999) de band Crown Of Thorns heette en twee albums heeft uitgebracht die eigenlijk niet normaal sterk waren. De eerste was The Burning uit 1995. Niet mijn favoriete album van deze band, die duidelijk nog op zoek was naar een vaste sound. Naargeestige Gothenburg melodeath, met een behoorlijk grote dosis Duitse en Braziliaanse thrash (Sodom en Sepultura) en technische death metal (technisch anno 1995 bedoel ik dan). Death is nooit veraf. Leuk om te horen als kennismaking, deze plaat, maar geen verplicht nummer.

De tweede, Eternal Death uit 1997, is volgens mij één van de sterkst mogelijke combinaties tussen At The Gates melodeath, Sodom-matige thrash en Noors blackgerag ooit. Hét album bij uitstek als je Crown of Thorns (of zelfs The Crown tout court) wil leren kennen. Daarbij beukt en rockt het als de beste Bewitched/Witchery-plaat en blijft er heel wat hangen na iedere luisterbeurt, terwijl de wat houterige technische invloeden naar de achtergrond verwezen werden. Ja, ik zou het zelfs als catchy durven benoemen. Niet dat de productie er iets mee te zien heeft trouwens, dit klinkt zo authentiek en ongepolijst als het maar zijn kan, nog een stuk rauwer en guurder dan The Burning. Neen, veel indrukwekkender wordt het niet qua deathrash. Deze plaat staat dan ook vol krakers. Angels Die (dat intro alleen al… en dan die solo), In Bitterness and Sorrow… zaligheid. Niets dan verplichtingen hier. Begin maar met de stream hierboven. Moeten is dwang, maar dit is dwangluisterarbeid.

Label:

Dissonance Productions, 2018

Tracklisting The Burning: 

 1. Of Good and Evil
 2. Soulicide Demon-Might
 3. Godless
 4. The Lord of the Rings
 5. I Crawl
 6. Forever Heaven Gone
 7. Earthborn
 8. Neverending Dream
 9. Night of the Swords
 10. Candles
 11. Forget the Light

Tracklisting Eternal Death:

 1. Angels Die
 2. Beautiful Evil Soul
 3. In Bitterness and Sorrow
 4. The Black Heart
 5. World Within
 6. The Serpent Garden
 7. Kill (The Priest)
 8. Misery Speaks
 9. Hunger
 10. Death of God

Link: