The Crawling – Anatomy of Loss

De Schotse schrijver/historicus Thomas Carlyle citeerde enkele eeuwen geleden al dat volharding geconcentreerd geduld is. De heren van The Crawling kunnen hierover meepraten. Ze wapenden zich pas in 2014, nadat ze met een gezegende leeftijd en passages in diverse lokale, obscure bands zonder veel betekenis elkaar toch vonden. Hun gemeenschappelijke overgave is de adoratie voor onvervalste, slepende doom/death metal in de oude traditie van grootheden, tevens staatsgenoten Paradise lost en My Dying Bride. Ook het Noorse Syrach doemt bij de eerste luisterbeurt sporadisch in me op.

Anatomy of Loss klinkt ondanks een debuut heel volwassen, doordacht en slaat allesbehalve de innovatieve weg in, wat niet negatief bedoeld is. Het is eerder een nihilistisch ritje doorheen een mistroostig donker landschap. Een ritje dat ik meermaals met veel plezier onderga en van een uitstekend geluid is voorzien. Uitgesponnen gitaarlijnen met oog voor melodie, dreigende drums die heel sporadisch het tempo “dubbelbasgewijs” opdrijven en een rauwe, donkere strot zijn de segmenten van dit album.

De kunst zit er hem in om ieder nummer te karakteriseren en er geen kleurloze constante van te maken, iets waar deze Noord-Ieren deels in slagen, aangezien niet ieder nummer even  doortastend en meeslepend is. In The Right to Crawl komt echter het potentieel van The Crawling sterk naar voor, de wanhoop en agressie die dit nummer met zich meedraagt in z’n repetitieve structuur is uitermate aanstekelijk. Wanneer bij het openingsnummer An Immaculate Deception frontman Andy Clarke “My only wish is to burn the world” uit zijn strot laat rollen, is meteen ook duidelijk welke thematiek de heren liefkozen.

The Crawling zet met dit debuut een heel eerlijk verhaal neer dat gespijkerd is op traditie, en geschreven is naar het voorbeeld van eerder vermelde bands. Aangename kennismaking.

Score:

79/100

Label:
Grindscene Records, 2017

Tracklisting:

  1. An Immaculate Deception
  2. Poison Orange
  3. Acid on My Skin
  4. All Our Failings
  5. The Right to Crawl
  6. Violence Vanity and Neglects
  7. Catatonic

Line-up:

  • Andy Clarke – Vocalen, Gitaar
  • Stuart Rainey – Vocalen, Bas
  • Gary Beattie – Drums

Links: