The Covenant – The Story Of Bloody S. Cash

The Covenant – The Story Of Bloody S. Cash

Eigen Beheer, 2013

De Amsterdamse band The Covenant heeft al aardig wat kilometers op de teller. Enig speurwerk in mijn collectie leverde mij het bewijs: de band stond in 1994 al op een door wijlen Alfred Lagarde geproduceerde sampler aangeboden via het eveneens lang geleden ter ziele gegane tijdschrift Watt. Dat alles ter ere van de in dat jaar gehouden Rockbattle. The Covenant won uiteindelijk niet (dat was volgens mij de Queensryche-kloon Mindscape), maar het kan maar zo dat deze Amsterdammers (de helft van de groep is nog steeds aanwezig in de line-up) de enige van de bands is die anno 2013 nog steeds muziek maakt en een plaat opneemt.

The Story Of Bloody S. Cash is een conceptalbum geworden. Een verhaal rondom een manische singer-songwriter genaamd Bloody Cash. Met dit album is het verhaal nog niet ten einde. Via clips op Youtube wordt het gehele verhaal uit de doeken gedaan. Goed. De muziek dan maar. Daar draait het bij ons immers om. Zelf beschrijft de band zijn muziek als “stadion rock voor kleine zalen”. Beide kloppen. Het is redelijk onversneden rock zonder veel franje. Gitaar, bas, drums en zang. Daar doet de band het mee. Een stevige jaren ’60- en ’70-vibe waart rond. Het trompetje en de koortjes in bijvoorbeeld The Rob & Roll Circus zijn speels en houden het geheel levendig.

Bloody Cash is volgens de bio het verhaal van een maar matig genoemd muzikant die zijn ideëen grotendeels bij anderen opdoet. Ook The Covenant is overduidelijk schatplichtig aan oude helden, maar is zeker geen goedkope copycat. Ondanks het doorlopende verhaal valt ieder nummer afzonderlijk ook op zijn plaats. Het is zeker geen voedsel voor de doorsnee lezer van Zware Metalen, maar de bij vlagen psychedelische rock met invloeden uit de blues en rockabilly maar ook grunge (Alice In Chains) is prima genietbaar. Stadions zal de band hier niet mee vullen, maar dat de heren en dame een kroeg of kleine club kunnen boeien lijkt mij evident.

Tracklisting:
cov 90

 1. Dead Moon Rising
 2. Enjoy The Sirens
 3. Cheap Perfume
 4. The Robb & Roll Circus
 5. The Wind Cries Carrie
 6. Roll Over Lay Dead
 7. Blood Busted
 8. Now Nor Never
 9. Regular Coffee
 10. Six Feet Ten
 11. Salty Lad(y)
 12. Doghouse Rock
 13. Oh Crappy Days
 14. Prison Mental Care
 15. Bloody Cash (Copycat Trash)

Line-up:

 • Frank van der Reep – zang
 • Chris Heemskerk – drums
 • Hans Koomans – gitaar
 • Peter Stap – bas

Links: