The Contortionist – Our Bones

‘We dedicate this to everyone who has shared their story with us’. Zo begint de in juni verschenen videoclip van Early Grave, de eerste single van Our Bones. Weinig dingen krijgen me zo enthousiast als nieuwe muziek van The Contortionist. Wie het progressieve gezelschap volgt weet dat de band één van de meest interessante acts van het moment is. En terecht. Over de loop van vier studioalbums heeft de band zijn klank volledig omgegooid van technische deathcore naar etherische progressieve rock zonder aan kwaliteit in te boeten. Toegegeven, Clairvoyant, het meest recente album van de band, mist wat intensiteit en komt soms monotoon en bijna verdoofd over. Maar dat past binnen het concept van die plaat en de pareltjes Reimagined, Clairvoyant en Return To Earth maken dit meer dan goed. Gelukkig heeft de band zijn metalverleden nooit volledig in de steek gelaten en zijn er nog een aantal screams, dubbele kickdrums en stevige gitaarriffs te bekennen, hetzij schaars.


Dit verbetert weer op Our Bones. Meteen valt de herwonnen directheid in de muziek op en het voelt als kopje ondergaan in een warm bad. The Contortionist durft van open armen terug vuisten te maken en trakteert ons op een contrast van melodieuze duisternis en met mystiek doordrenkte ether. Opener Follow is helemaal raak en introduceert opnieuw een stel smerige screams op de voorgrond. En 0, wat is dat genieten. Mike Lessard zingt als een engel en brult als een demonische pterosauriër. Ook de instrumenten worden bespeeld met diezelfde herwonnen directheid terwijl de beste elementen van Clairvoyant toch nog aanwezig blijven. Ik kan eigenlijk niet gelukkiger zijn met deze evolutie. Het enige jammere is dat deze EP maar twee nummers bevat. All Grey is een korte soundscape met een kort melodieus vers en piano-outro dat als een soort epiloog kan gelden, maar niet als volwaardig nummer. De Smashing Pumpkins cover valt volledig uit de toon en wordt extreem afgeborsteld gebracht. Ook de autotune is veel te hard aanwezig op de stem en alle karakter van het origineel gaat verloren. De instrumenten spelen de partijen van het origineel letterlijk na en dat is een gemiste kans. Dan zou een rediscovered versie van Geocentric confusion een veel betere afsluiter zijn.

In conclusie zijn Follow en Early Grave de frisse wind die The Contortionist echt nodig had. Er wordt terug metal gespeeld en de band evolueert. Deze EP is ideaal om via streamingdiensten te verkennen, maar fysiek zou ik deze links laten liggen omdat er simpelweg te weinig op staat. Wel een opmerking voor de mix is dat de muziek echt teveel bas bevat en daardoor aangenamer luistert op mindere audioapparatuur dan op je stereo. The Contortionist is momenteel op tour met Azusa (met leden van Dillinger Escape Plan) en passeren Merelyn in Nijmegen op 13 augustus en het fenomale Arctangent festival in Bristol, Verenigd Koninkrijk op 17 augustus.

Label:

Entertainment One/Good Fight Music, 2019

Tracklisting:

  1. Follow
  2. Early Grave
  3. All Grey
  4. 1979 (Smashing Pumpkins cover)

Line-up:

  • Robby Baca – Gitaar
  • Mike Lessard – Zang
  • Joey Baca – Percussie
  • Cameron Maynard – Gitaar
  • Jordan Eberhardt – Bas
  • Eric Guenther – Keyboard

Link:

The Contortionist Facebook