The Committee – Memorandum Occultus

Tweede opus voor het internationale gezelschap The Committee, dat opnieuw via Folter Records zijn verdoemde black metal openbaart aan de wereld. De meningen over de categorisering van deze band lopen uit elkaar, ik hou het op black metal met doomscenario’s. Power Through Unity, het debuut van The Committee loste de verwachtingen in en leverde een pak optredens op, waarbij de commentaren vaak luidden dat het live beter klonk dan op plaat. Memorandum Occultus moest die ongelijkheid ongedaan maken.

Memorandum Occultus zou wel eens de definitieve doorbraak kunnen betekenen voor The Committee. De basis-instellingen zijn dezelfde gebleven, terwijl er in de rand elementen bijkomen die enkel voor meerwaarde zorgen. De historische verhalen blijven terugkomen, en op Memorandum Occultus gebeurt dat met steeds epischer wordende synths en nog langere, narratieve gitaarlijnen. De productie is herkenbaar (dus wie aan The Committee een broertje dood had die zal bij deze plaat ook zijn neus ophalen) evenals de speelstijl. Enerzijds heeft The Committee een druilerige en mistroostige grandeur in zich die naar tijdloze doom hint, anderzijds een kloppend blackmetalhart dat vaak verklankt wordt in lange, strakke blasts en meeslepende drumpatronen die desondanks heel organisch aandoen en op dit album ook een stuk minder monotoon klinken. Maar zelfs in de veel voorkomende mid-tempo passages wordt je de vertrouwde  comitéatmosfeer snel gewaar. Dat zorgt voor identiteit, identiteit die ook in het metalen martelaarschap en de geschiedkundigheid van deze band steeds terugkomt.

Een band om rekening mee te houden dus, omwille van verschillende factoren. Ik raad Synthethic, Organic Gods – Weapons of Genocide aan als kennismaking. Nu is het aan u.

Score: 81/100

Label:

Folter Records, 2017

Tracklisting:

  1. Dead Diplomacy – Weapons of War
  2. Synthethic, Organic Gods – Weapons of Genocide
  3. Golden Chains – Weapons of Finance
  4. Treacherous Teachings – Weapons of Religion
  5. Flexible Facts – Weapons of History and Chronology
  6. Intelligent Insanity – Weapons of Methodology and Duality

Line-up:

  • Igor Mortis – Strot, gitaar
  • William Auruman – Drums, percussie
  • Marc Abre – Bas
  • Aristo Crassade – Gitaar

Links:

Geef een reactie