The Committee – Holodomor

The Committee – Holodomor
Eigen Beheer, 2013

Niet het Nederlandse The Sin Committee, maar een internationale band (waarvan minstens één Vlaamse, de drummer, de rest weet ik zo nog niet). Het zijn black en doom metal muzikanten die hun kunde samen leggen en een legering van de twee maken. Door de afbeelding van Stalin en enkele Russische klanken in de muziek zou je denken dat het een linkse band betreft, dat klopt echter niet. Aldus meldt hun pagina: History is written by the victors. WE ARE THE VOICE OF THE DEAD!

Na het intro wordt atmosferische black zonder synths ingezet die een ware reflectie geeft van de treurnis en waanzin die vele Slavische volkeren ondergaan hebben tijdens het Sovjetregime, niet in het minst tussen de twee wereldoorlogen. Dat er een zekere affiniteit voelbaar is met Oekraïense black moge dan ook geen verrassing heten. Holodomor betreedt geen politieke paden, de beschreven onmenselijkheid, frustratie en de ontgonnen haat voeren het hoge woord. Wanneer een stuk uit het Russische lied Katyusha in blackdoom weerklinkt tijdens Katherine’s Chant bekruipt je dan ook een bitterzoet gevoel. Iets wat regeert gedurende de ganse EP. Passief-agressief, ondergaand en uitbarstend, doom en black.

Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, ook in dit geval mag The Committee bepalen wat ze doen en wie ze zijn. Het is namelijk een pakkende EP geworden die zowel inhoudelijk als qua uitvoering en sfeersetting heerst. Meer van dat graag. En snel.

Tracklisting:

The Committee

  1. Utopian Deception
  2. Katherine’s Chant
  3. Holodomor
  4. Not Our Revolution

Line-up:

  • Igor Mortis – Vocals, gitaar
  • William Auruman – Drums, percussie
  • Marc Abre – Bass, backing vocals
  • Aristo Crassade – Gitaar, backing vocals

Links: