The Black Fall – The Time Traveler

The Black Fall is een progressieve rock/-metalband uit Nederland. De band is sinds 2012 actief en heeft in haar bestaan al podia gedeeld met bands als Ten Years After, Kong en Focus. De live-kwaliteiten van The Black Fall hebben er mede voor gezorgd dat Poppodium Atak in samenwerking met Menno Gootjes, gitarist van Focus, een coachingstraject is gestart om de ontwikkeling van de band te begeleiden. Naar eigen zeggen is de band sindsdien compositorisch sterk gegroeid en hebben hun nummers aan diepgang en samenhang gewonnen.

De proeve van bekwaamheid is er nu in de vorm van het debuutalbum The Time Traveler. Ondanks het progressieve karakter van de muziek van The Black Fall ligt de nadruk in de nummers niet zozeer op instrumentale krachtpatserij maar vooral op doordachte songstructuren. Men neemt de tijd om de nummer uit te werken. Twee van de vier nummers op dit album klokken dan ook rond het kwartier.

het album opent met het sterke A Threshold Of Love And Death dat een zeer afwisselende opbouw kent en daarin associaties oproept met bands als Porcupine Tree en Opeth. Het geluid van de band lijkt sterk sowieso erg beïnvloed door Porcupine Tree en dan met name ten tijde van Fear Of A Blank Planet.

Ook op de navolgende drie nummers is het afwisseling troef en wordt de luisteraar langs een breed spectrum van muziekstijlen gevoerd. Soms wordt de afwisseling iets te ver doorgevoerd zoals op het kortste nummer op de CD, Modern Day Slave, waar de opvolging van ideeën ten koste gaat van de samenhang in het nummer. Over het algemeen echter weet de band de luisteraar te blijven boeien.

Belangrijkste punt van kritiek op het geheel is dat de zang, die zeker verdienstelijk is, en het totaalgeluid van de band nog wat vlak overkomen. Er mist nog wat spanning en intensiteit. Dat neemt niet weg dat The Black Fall met The Time Traveler een geslaagd debuut heeft afgeleverd.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

  1. A Threshold Of Love And Death
  2. Sonmi 4.5.1.
  3. Modern Day Slave
  4. The Time Traveler

Line-up:

  • Stefan Herbers – gitaar, zang
  • Wouter Lubberts – gitaar
  • Luuk ter Denge – bas en zang
  • Tiemen Claus – drums

Links: