The Aurora – Maunder Minimum

De eerste EP van een trilogie bereikt ons via het Italiaanse Too Loud Records. Het gaat om het eveneens Italiaanse The Aurora, een moderne metalcore/post-hardcoreband volgens de bijgesloten omschrijving. De trilogie is vernoemd naar zogenaamde zonnecycli en handelt thematisch gezien over kritische onderwerpen aangaande onze planeet. Ik zou zeggen op basis van deze omschrijving: niets nieuws onder de horizon. Verder lees ik nog terug dat de muziek zelf een balans opzoekt tussen brutaliteit en melodie met ter begeleiding een narratief dat handelt over de eerder genoemde thematiek. Nou het zal mij benieuwen, wat de drie nummers van deze nog onbekende band voor de luisteraar te bieden hebben.

 
Met de opener Human Race winden de voor mij anoniem gebleven muzikanten er geen doekjes om. Dit nummer opent direct vrij bruut in een stijl die zich als metalcore laat typeren. De verscheidenheid aan vocale variatie is wel iets anders, dan wat de gemiddelde metalcoreband laat horen. Zo horen we cleane vocalen, een schreeuwgrunt en een behoorlijk lage putgrunt. Het melodische aspect horen we terug in het gitaarwerk, maar er komt ook een toetsenpassage voorbij. Zeker geen onaardige opener hoor! De band vervolgt dan met het korte en wat snellere Know Your Name. Nu valt ook op dat de geluidsmix dik voor elkaar is, met aandacht voor het typerende getik op de cymbalen. Het beduidend progressievere – dit zal dan het eerder genoemde “moderne geluid” zijn – Don’t Fall is dan alweer de laatste track op deze mini-EP. Er komen in een krappe drie minuten de nodige gitaartrucs en riffs voorbij.

Als positieve punten noem ik de grote verscheidenheid die deze band laat horen, tezamen met de transparante, maar evengoed krachtige geluidsmix. De ideeën en bijbehorende songstructuren zijn niet nieuw, maar worden lekker uitgevoerd. De spitsvondige passage met toetsen en basgitaartokkel – tijdens Human Race – is dan wel weer goed gevonden. Minder positief is het feit dat deze kennismaking wel heel erg vluchtig is, vandaar de benaming mini-EP die ook in de bijgesloten promotekst naar voren komt. Ik snap het trilogie-concept maar al te goed natuurlijk, maar hoop nu tegelijkertijd wel dat de opvolgers niet lang op zich laten wachten. Dan kunnen alle drie de mini-EP’s achter elkaar geluisterd worden voor verlengd luisterplezier. Want luisterplezier, dat heeft Maunder Minimum zeker te bieden!

Label:

Too Loud Records, 2024

Tracklisting:

  1. Human Race
  2. Know Your Name
  3. Don’t Fall

Line-up:

  • ?

Links: