The Asteroid No.4 – Northern Songs

De vrienden van The Asteroid No.4 gaan al een tijdje mee. Een discografie van wisselende kwaliteit brengt de band mee. Denk aan muziek als The Warlocks, mocht je ze niet kennen. Goed voor een lading reverbende spacey psychedelica met gitaristen die vaker naar hun schoenen loeren dan gezond is. Ik vind het persoonlijk ook lijken op Carike Keuzenkamp, vanwege de echo op de vocalen wellicht. Op dit album is de band voor het eerst zelf aan het mixen geslagen. De mix is niet overal even consistent, maar door de bank genomen best verdienstelijk. Cardinal Fuzz brengt de zaak uit. Over het algemeen een label dat ik toch vrij hoog heb zitten.

Hihi, het eerste nummer heet All Mixed Up. Het begint gelijk met een kelderproductie, waarna de band laat horen het mixen en masteren wel degelijk te begrijpen. Bij dit type flauwe humor hoort flauwe muziek. En daar is Asteroid No.4 goed in. Over naar shoegazende psych met een beetje surf op het liedje Handgrenade. Het leidt niet echt ergens toe. Een soort psychedelische wolk wordt opgetrokken, maar door de rook blijf je achter met rooie ogen en verder niks. Dat mag allemaal best een takkie geanimeerder. Pain it Green ademt wederom saaiheid. Nog een leuk catchy deuntje genaamd I Don’t Care biedt eindelijk wat verlichting. Het is een op de Beatles geïnspireerd popliedje met een paar vrolijke psychedelische geluidsgolven erachter. Ook de titelsong doet nog het meest aan de sixties denken, maar de band heeft weinig slagkracht. Northern Songs biedt weinig variatie en schippert veelal in dezelfde golflengte verder. De hooks zijn niet krachtig genoeg om je bij je lurven te pakken. Neem The After Glow, waar het even lijkt alsof de geharmoniseerde vocalen een degelijke hook gaan neerzetten. De band verzandt daarna echter gelijk weer in ultrakalm gepingel en gezweef.

Op zich is er niets mis met een beetje gezweef. Alleen als The Asteroid No.4 een zweefvliegtuig was, dan was het zo zweverig dat hij niet eens van de grond zou komen. Het mist pit en doorzetting. Loop een willekeurige smartshop of coffee shop binnen en dit is wat je ruikt. Het enige probleem is dat we niet allemaal van suiker gemaakt zijn. Ben je wel van suiker gemaakt? Probeer dan Northern Songs een keer. Ik vind het persoonlijk de accountant onder de psychedelische muziek: saai, kleurloos, traag en meestal te braaf. Wel staan er twee leuke songs op dit album: I Don’t Care Anymore, No One Weeps.

Score:

55/100

Label:

Cardinal Fuzz, 2020

Tracklisting:

 1. All Mixed Up
 2. Hand Grenade
 3. Paint It Green
 4. No One Weeps
 5. I Don’t Care
 6. Juniper
 7. Northern Song
 8. Stardust
 9. Swiss Army Myth
 10. The After Glow

Line-up:

 • Scott Vitt – Vocalen, gitaar
 • Eric Harms – Gitaar
 • Adam Weaver – Drums, vocalen
 • Matty Rhodes – Basgitaar, vocalen
 • John Ziemba – Gitaar, vocalen

Links: