The Answer – Solas

Met dit zesde album komt The Answer – na de meest turbulente periode in het bestaan van de band – als herboren terug.  Het siert de heren dat zij hun toevlucht hebben gezocht tot het creatieve proces, met als doel emoties te verwerken en de duisternis te ontstijgen. Solas betekent licht in het Gaelic en  symboliseert zowel het verwerkingsproces als de Ierse herkomst van de band, die meer dan ooit in het bandgeluid doorklinkt. De band kiest niet voor gebaande paden en slaat met deze plaat een nieuwe weg in.

Het titelnummer, Solas, is een lied met een beklemmende sfeer waarin de wanhoop voelbaar is. Het opent met een monotone drum en ontwikkelt zich tot een rocksong met epische proporties. De zanger geeft zijn ziel bloot en bewijst nog altijd over een machtige stem te beschikken. Het tweede nummer begint wat melodramatisch en wordt overeind gehouden door de vocalen. In het derde nummer Battle Cry slaat de band de plank mis met een tenenkrommend refrein. Het is de start van een middelmatig gedeelte van het album, met respectievelijk Untrue Colour, In This Land, Thief of Light en Being Begotten. Het flirten met Keltische invloeden pakt niet goed uit en stelt het geduld van de luisteraar op de proef.

Vanaf Left Me Standing herpakt de band zich enigszins met een radiovriendelijke rocksong. De liefhebber van bluesy hardrock komt vanaf Demon Driven Man iets meer aan zijn trekken, maar nergens wordt het echt op niveau. Het album wordt met het voortkabbelende Tunnel afgesloten, waarin de overpeinzingen van de zanger er te dik boven op liggen.

The Answer levert met dit album geen hoogstandje af en het is afwachten waar de nieuwe ingeslagen weg de band naartoe zal leiden.

 

theanswersolascdLabel:

Napalm Records, 2016

Tracklisting:

 1. Solas
 2. Beautiful World
 3. Battle Cry
 4. Untrue Colour
 5. In This Land
 6. Thief Of Light
 7. Being Begotten
 8. Left Me Standing
 9. Demon Driven Man
 10. Real Life Dreamers
 11. Tunnel

Line-up:

 • Cormac Neeson – Vocalen
 • Paul Mahon – Gitaar
 • Michael Waters – Bas
 • James Heatly – Drums

Links:

Score: 60/100