The Alvaret Ensemble – The Alvaret Ensemble

The Alvaret Ensemble – The Alvaret Ensemble
Denovali Records, 2012

The Alvaret Ensemble is een gezelschap dat weinig of niks met metal te maken heeft. De achtergrond van de individuele muzikanten is te situeren in klassieke muziek, jazz, balletmuziek, dichtkunst… Metal komt in dat rijtje niet voor. Anderzijds, gezien de grote affiniteit van bijvoorbeeld prog met dit soort improvisatie-initiatieven, is een bespreking hier wel op zijn plaats.

Het opzet was zo eenvoudig als complex. We huren een keur aan muzikanten in (die eveneens een erg verschillende achtergrond hebben), komen met z’n allen samen in de Grunewaldkirche in Berlijn, stellen onze instrumenten op en zien dan wel wat er gebeurt. Het resultaat is een volledig geïmproviseerde klankenschildering die vooral raakvlakken vertoont met minimalistische muziek. In combinatie met de Friese gedichten van Jan Kleefstra, zorgt dit voor een flegmatiek die zowel breekbaar als gedecideerd aanvoelt. Heel speciaal.

Nogmaals, met metal heeft dit niks te maken. Ik waag me dan ook zeker niet aan een score. Ik kan alleen zeggen dat The Alvaret Ensemble de laatste weken standaard in mijn cd-wisselaar zat.

Tracklisting CD 1:The Alvaret Ensemble - The Alvaret Ensemble

 1. Byd
 2. Eac
 3. Dde
 4. Ulc
 5. Ond

Tracklisting CD 2:

 1. Ysj
 2. Teq
 3. Muo
 4. Wju
 5. Ggi

Line-up:

 • Greg Haines – piano
 • Jan Kleefstra – voice, poems
 • Romke Kleefstra – guitar, effects
 • Sytzae Pruiksma – percussion

Links: