The 69 Eyes – West End

The 69 Eyes, het blijft een ‘love it or hate it’-band. Ik ben steeds voor de gothic van dit gezelschap geweest en de croons van Jyrki 69 gingen er altijd in als zoete broodjes. Over het vorige album Universal Monsters was ik vol lof, kijken of dit West End in het verlengde ervan ligt.

Wat meteen opvalt is dat deze Finnen hun vrienden hebben opgetrommeld om deze band van de nodige vocals te voorzien. Dat zijn niet de eerste de beste en mogelijk had je nog wel een Wednesday 13 voelen aankomen, maar had je Dani Filth niet meteen verwacht bij dit potje gothic. Gek genoeg klinkt de samenzang op The Last House On The Left prima, met Wednesday 13 en Calico Cooper (vrouw van) die het lekker ruig maken en Dani Filth die er een duister randje aan geeft. Ook op opener Two Horns Up horen we Dani Filth en tekstueel past dit mooi in het rek van zowel Filth als Jyrki. Een swingend nummer met een lichtjes donkere feel, om maar eens aan te tonen dat gothic vanuit extreme uithoeken toch samen kan smelten.

Voor de rest vult West End mooi het plaatje van vorige plaat verder aan, met zacht swingende gothicnummers die lekker zwoel gepresenteerd worden door deze zoete zang. Sommige tracks voelen wat aan als fillers, zoals Change, Death & Desire en Be Here Now, misschien omdat het wat te makkelijk klinkt. Gelukkig zijn er ook Burn Witch Burn, Outsiders en Cheyenna die ongetwijfeld in je hoofd blijven rondspoken na enkele luisterbeurten.

Ups en downs dus, The 69 Eyes brengt twee experimenten met andere zangers, maar komt op zich niet uiterst vernieuwend uit de hoek. Dat is zeker geen must, want de fans zitten ongetwijfeld te wachten op de verderzetting van deze prima uitgewerkte gothic rocknummers met zwoele zanglijn. Dat doet deze band nog steeds prima, al moet ik bekennen dat de vorige plaat gewoon knapperiger in mekaar zat en thematisch wat dieper leek te gaan. Desalniettemin gewoon weer voer voor de fans en een degelijke opvolger.

Score: 

80/100

Label: 

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Two Horns Up
 2. 27 & Done
 3. Black Orchid
 4. Change
 5. Burn Witch Burn
 6. Cheyenna
 7. The Last House On The Left
 8. Death & Desire
 9. Outsiders
 10. Be Here Now
 11. Hell Has No Mercy

Line-up:

 • Jyrki 69 – Zang
 • Bazie – Gitaar
 • Timo-Timo – Gitaar
 • Archzie – Bas
 • Jussi 69 – Drums

Links: