Thanatomass – Black Vitriol & Iron Fire

Thanatomass komt uit Rusland en brengt het tweede album Black Vitriol & Iron Fire uit via het voor mij onbekende Living Temple Records, dat samenwerkt met LVX MorgenStern. Dit trio brengt een thrashy vorm van black metal, ik ben benieuwd!

Het klinkt alvast ruig, vies, vuil en smerig. Verwacht ook geen loepzuivere productie, dat past natuurlijk niet bij dit soort muzikale boodschappen. Je verwacht ook dat het een veelheid aan nummers gaat worden, telkenmale kort en krachtig, maar niets is minder waar. De Russen nemen hun tijd en klokken hun nummers graag af boven de zes minuten, op één na, Sulphureous Darkness.

Black Vitriol & Iron Fire, de opvolger van Darkest Conjurations, start met Funereal Ejaculation. Een vettig nummer pur sang. Een nummer dat kolkt langs alle kanten en behoorlijk chaotisch in elkaar steekt en zo ook gebracht wordt. Veel getuut en gepiep op de gitaren die krasserig en scherp ingemixt zijn, een bas die ik niet direct terugvind en een wastobbe drum met cymbalen die vlijmscherp klinken. De vocalen komen rechtstreeks uit de spelonken van de Hel en worden voorzien van heel wat effecten. De snelheid ligt behoorlijk hoog. In Deathmass Extasis wordt ook maar weinig gas teruggenomen. Hier hoor je wel de eenvoudigheid van de riffs die een verwijzing zijn naar de black metal uit het Hoge Noorden van de mid-jaren ’90. Let ook op de King Diamond-achtige uithaal rond minuut zes, die enigszins verrassend te noemen.

Het kortste nummer op dit album, Sulphureous Darkness, lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt. Als je echter al het ruwe werk van daarnet maar ternauwernood hebt verwerkt gekregen, is dit misschien wel een welgekomen rustpunt. De dreiging die desalniettemin vanuit dit nummer, dat trouwens volledig instrumentaal is en aan elkaar hangt met spooky keyboardtonen en schrikwekkende samples, naar je toekomt, bezorgt je wel kippenvel.

Gelukkig is die scherpe productie weer terug voor het vervolg van de plaat en wordt er lustig rond geknuppeld op Altars Of Nigromancy. De heren maken in dit nummer ook wel duidelijk waarom rauwheid in haar puurste vorm hen nauw aan het hart ligt. De eindmaten zijn hier namelijk zo glibberig lekker dat de monotonie in de riffs je in eerste instantie niet echt opvalt. Afsluiten doet hij met de penis van Lucifer of beter Phallvs Lvciferi. Een nummer dat stijf staat van de plakkerige schuifriffjes en oerend hard uit je boxen knalt.

Vettig werkje, dit blinkende schijfje van Thanatomass. Voor mij persoonlijk is het iets te weinig boeiend, maar in zijn ranzigheid wel best te pruimen. Vooral zij die fan zijn van rauwe, ongepolijste black metal met een thrashjasje kunnen dit hebbeding gewoon aanschaffen.

Score:

70/100

Label:

Living Temple Records, 2021

Tracklisting:

  1. Funereal Ejaculation
  2. Deathmass Extasis
  3. Sulphureous Darkness
  4. Altars Of Nigromancy
  5. Phallvs Lvciferi

Line-up:

  • TLG – Basgitaar
  • U. Scorn – Drums
  • A. Thanatos – Zang, gitaar

Link: