Tetrarch – Unstable

Alles komt terug. Het maakt niet uit of het om kledij, de geschiedenis of de lulligste hype uit je kindertijd draait. Het was dus maar een kwestie van tijd voordat het verguisde nu-metalgenre eveneens opnieuw zijn opwachting zou maken. Je houdt ervan of je hebt hele huiskamers willen slopen uit pure razernij bij het aanhoren van deze mix van metal en rap, die met de eeuwwisseling enorm populair was. Bands als Limp Bizkit, Korn, Papa Roach en Linkin Park weerklonken uit menig speaker van tieners met broeken aan waarin je in je achterzak een brooddoos kwijt kon. Tetrarch is een band die een stevig graantje weet mee te pikken van de heropleving van het nu-metalgenre.

Het viertal afkomstig uit Atlanta, Georgia is met Unstable nog maar toe aan de tweede langspeler. Er is dus zeker nog sprake van jonkies en ruimte om te groeien. Het eerste dat opvalt als je het stemgeluid van Josh Fore hoort is dat Chester Bennington zich al die tijd ergens wist te verschuilen en ondertussen de frontman van Tetrarch is geworden. Zeker tijdens de cleane zangpartijen is het alsof je naar een kloon luistert. Fore heeft echter meer in petto als het op grunts aankomt en weet de balans tussen beide stijlen goed te hanteren. Tekstueel lijkt het soms wel wat teveel naar de leefwereld van de depressieve tiener te neigen met titels als I’m Not Right, Unstable en Pushed Down.

De eerste single van de plaat getiteld I’m Not Right werd wel goed onthaald in de V.S. en werd veelvuldig op radiostations gedraaid. Toegankelijk zonder aan hardheid in te boeten en met een catchy refrein dat je na één luisterbeurt nog lang meedraagt. Eigenlijk weet Tetrarch heel goed waar hij de mosterd gehaald heeft, maar toch klinkt het nooit als een goedkope kopie van een gekend recept. Ieder bandlid weet zijn rol met glans te vervullen.

Diamond Rowe heeft bijvoorbeeld goed geluisterd naar Korn om nummers dat spookachtig tintje mee te geven. Het is wel jammer dat er niet meer solo’s te bespeuren zijn op het album, want wanneer ze er eentje loslaat in het nummer Sick of You is het smullen geblazen. Drummer Rubén Limas en bassist Ryan Lerner weten elk nummer van een lekker vettige groove te voorzien. Luister maar eens hoe de stoomtrein lekker voortdendert tijdens het nummer Take A Look Inside. Lamb Of God zou het niet beter kunnen bedacht hebben.

Je zou deze band snel kunnen catalogiseren als de opvolgers van Linkin Park wat toegankelijke en eerder simpele metal betreft. Toch hoor je dat elk bandlid zijn/haar instrument meer dan behoorlijk weet te hanteren en dat er meer talent onder de zoden zit dan je na het horen van één nummer zou verwachten. Tetrarch combineert verschillende elementen uit het nu-metalgenre en creëert daarmee een eigen geluid. Het hoeft niet altijd technisch hoogstaande metal te zijn om je oren te plezieren. Af en toe mag het lekker simpel en radiovriendelijk zijn en wie weet kan Tetrarch de toegangspoort tot metal worden voor een hele nieuwe generatie misfits.

Score:

78/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. I’m Not Right
 2. Negative Noise
 3. Unstable
 4. You Never Listen
 5. Sick of You
 6. Take A Look Inside
 7. Stitch Me Up
 8. Addicted
 9. Pushed Down
 10. Trust Me

Line-up:

 • Josh Fore – Zang
 • Diamond Rowe – Gitaar
 • Ryan Lerner – Bas
 • Rubén Limas – Drums

Links: