Terrorizer – Caustic Attack

Voor wie het niet weet (zijn die er?): Terrorizer is de band van voormalig Morbid Angel-drummer en legende Pete Sandoval. U weet wel, zo’n drummer die zo’n eigen stijl heeft, dat als je een andere drummer in zijn plaats zet, je toch niet hetzelfde geluid krijgt. Vergelijk het maar met Dave Lombardo bij Slayer.

Maar Terrorizer was, toen het in 1989 zijn roemruchte debuut World Downfall op Earache Records (MOSH16!) uitbracht, niet alleen de band van Pete Sandoval. Ook Oscar Garcia (zang) en latere Napalm Death-gitarist Jesse Pintado maakten van de plaat een echte grindcoreklassieker. Beiden maken al lange tijd geen deel meer uit van de band. Garcia heeft zijn eigen Terrorizer LA en Jesse Pintado is vlak na de release van het tweede Terrorizer-album, het omineus getitelde Darker Days Ahead, in 2006 in Nederland overleden.

Op Caustic Attack wordt Mr. Sandoval bijgestaan door Monstrosity-drummer Lee Harrison, die hier de gitaar om heeft gehangen en oud Monstrosity-gitarist/-zanger Sam Molina. Het is dan ook niet vreemd dat Terrorizer op deze release niet meer klinkt als op World Downfall. Zet de gedachten aan die legendarische plaat echter even uit je hoofd en je vindt hier een aantal grindcore-/deathmetalbommen van de bovenste plank. Niet overdreven technisch, maar recht voor zijn raap en zeer effectief.

Wel technisch is het drumwerk van Sandoval, dat vanaf – letterlijk – de eerste seconde van de plaat de hoofdrol opeist. De meester laat zijn hele arsenaal (blastbeats, inventieve fills en meer groovend werk) voorbij komen. Menig drummer zal hier vol bewondering naar luisteren, terwijl drummers met wat minder zelfvertrouwen hun drumkit zelfs acuut op Marktplaats zullen aanbieden.

Maar de plaat is niet alleen genieten voor trommelaars. Ook gewone stervelingen die van een krachtige mix van grindcore en death metal houden, gaan hier lol aan beleven. Zij kunnen zich laven aan slopende snelheidsmonsters die de twee minuten niet eens halen en waarin de band ook in de riffs teruggaat naar zijn grindcoreroots (Turbulence, Caustic Attack, Poison Gas Tsunami). Daar tegenover staan dan weer een aantal langere, meer op death metal gerichte nummers. Deze doen niet onder voor de kortere tracks, waarbij als uitschieter het vier minuten durende Wasteland kan worden genoemd. In deze track komt alles nog eens samen: subliem drumwerk, machtige riffs, effectieve leads en een mooie break waarop het goed moshen is.

Bij de vocalen kan nog wel een kanttekening geplaatst worden. In deze muziekstijl hoef je uiteraard niet te kunnen zingen als Geoff Tate (ex-Queensryche) in zijn jonge jaren (alsjeblieft niet zelfs), maar de zang mag toch wel iets meer variatie hebben dan het wat eentonige geblaf uit de keel van Molina. Ik sluit echter zeker niet uit dat dit een kwestie van smaak is, dus laat je vooral niet weerhouden deze plaat een kans te geven.

Het is namelijk fijn om de onmiskenbare kwaliteiten van Pete Sandoval nog eens op een plaat langs te horen komen. Dat dat dan gebeurt op een goed en krachtig grindcore-/deathmetalalbum is meer dan mooi meegenomen.

Score:

80/100

Label:

The End Records, 2018

Tracklisting:

 1. Turbulence
 2. Invasion
 3. Conflict and Despair
 4. Devastate
 5. Crisis
 6. Infiltration
 7. The Downtrodden
 8. Trench of Corruption
 9. Sharp Knives
 10. Failed Assassin
 11. Caustic Attack
 12. Poison Gas Tsunami
 13. Terror Cycles
 14. Wasteland

Line-up:

 • Sam Molina – Vocalen, Bas
 • Lee Harrison – Gitaar
 • Pete Sandoval – Drums

Links: